5 najčešćih maminih pogrešaka koje djeci stvaraju nervoznu

Užurbanost, nedosljednost, neimanje rutine, nagrađivanje cendranja i neprovođenje zajedničkog vremena uzrokuje nervoznu djecu

1. Nagrađuju cendranje i cmoljenje

Najlakše je dijete koje cendra bez prestanka i bez razloga, podmititi. Čokoladica za 5 minuta mira, bonbon, za prestanak urlanja. Naravno, teško da se itko može nositi s dugotrajnim dječjim plakanjem jer je to jedan od najiritantnijih zvukova na cijelom svijetu. Jer, ne trebate biti genijalac da zaključite date li djetetu ono što vas je tražilo, prestat će plakati, barem nakratko. No, budete li djetetu uvijek davali ono zbog čega plače, učite ga da ne postoje granice i da je njegovo ponašanje prihvatljivo. Usto, što bi dijete moglo drugo shvatiti nego da će njegovo svako cviljenje biti nagrađeno? Također, popustite li mu pa ga izvučete iz auto sjedalice kada prigovara, date mu keks kada vrišti ili mu kupite igračku kada se baca po podu trgovine, dijete polako uči da može kontrolirati svoju mamu. Što drugo može nastati iz svega nego dijete koje je mrzovoljno i koje stalno cendra?

 

2. Nisu nikada uspostavile rutinu koja djetetu treba

Mnogi roditelji ovaj problem ne shvaćaju ozbiljno koliko bi trebali, jer im više odgovara živjeti prema vlastitom rasporedu, nego strukturirati dan kako bi bilo najbolje za njihovo dijete. Naime, djeca, iako se to ponekad ne čini tako, vole red, disciplinu, predvidljivost i osmišljen dan bez iznenađenja. Djeci također treba odmor bez kojeg postanu gunđava i nervozna, a mnoga djeca koriste dnevni odmor gotovo do polaska u osnovnu školu. Kada dijete ne zna što je sljedeće po rasporedu, teško mu se pripremiti i postaje uzrujano.

Hoću li sada ići van?

Hoću li ići na spavanje?

Hoću li sada možda jesti?

Hoću li jesti prije ili poslije kupanja?

To u njihovim malim glavama može djelovati vrlo konfuzno i zbunjujuće. Ne bi ni vama bilo svejedno da ne znate kada ćete točno dobiti svoju jutarnju kavu i hoćete li ju dobiti prije ili poslije doručka. Kada ćete na tuširanaje? Naravno, ne možete se slijepo držati rasporeda, tu su nepredvidive stvari poput bolesti, putovanja, ali uz koncipiran dan, vaše dijete će biti puno manje nervozno.

 

3. Ne provode dovoljno kvalitetnog vremena sa svojom djecom

Svi bismo htjeli imati više vremena, ali to jednostavno nije moguće. No, vašu djecu ne zanimaju pretrpani rasporedi, umor, sastanci i prekovremeni sati, oni žele biti određeno doba dana s vama i to vrijeme provesti zabavljajući se, prema njihovim kriterijima. Zato, potrudite se svaki dan porazgovarati s djetetom o tome kako je provelo dan, što je radilo i s kime se igralo. Ne propustite priče prije spavanja, a kada je god to moguće, imajte i zajednički obrok. Nevjerojatno je koliko su djeca zadovoljnija i smirenija kada uzmete dovoljno vremena da s njima komunicirate.

 

4. Žure kroz dnevne obaveze sa svojim djetetom

Imate li i vi osjećaj da stalno negdje jurite? Doručak – brzo nahranite svoje dijete, požurujete ga, često niti ne stigne jesti onoliko dugo koliko bi možda htjelo, a vi ste nervozni jer se doručak rastegnuo na sat vremena? Nakon doručka požurujete dijete da ode u svoju sobu i brzo se obuče. Brzo pranje zubi, ajmo brzo van, brzo pospremi igračke…takvim ponašanjem samo šaljete djetetu poruku da ne uživate niti u jednoj zajedničkoj aktivnosti niti u njegovom odgoju jer vam je sve mehanički .

Možda ste iscrpljeni i čeka vas još puno stvari za obaviti, ali nađite ekstra vremena da se pozabavite svojim djetetom onim tempom kojeg ono zaslužuje. Obratite pažnju na sitnice, na male događaje. U protivnome, vaše bi dijete moglo biti razdražljivo zbog zapostavljanja i nervozno zbog stalne strke u kojoj se nalazi.

 

5. Nisu dosljedne u disciplini

Ako postavite neka pravila u svojoj kući, pobrinite se da se ta pravila ne krše. Ako vaše dijete nešto baci ili vrišti, a to je zabranjeno, s time se morate pozabaviti baš svaki put kada se dogodi, jer inače kao da pravila niste niti uspostavili. Ako izbjegnete svoju dužnost, imat ćete dijete koje se pridržava pravila samo kada netko gleda, nastati će kaos. Svi imamo posla s kuhanjem, peglanjem i pranjem i zna se dogoditi da uslijed tih aktivnosti djeci progledamo kroz prste zbog njihovog ponašanja, ali time ni sebi ni njima ne činimo uslugu. Pustiti djecu da se svako malo izvuku znači hraniti njihovo negativno ponašanje.

izvor: Biljna Ljekarna

Facebook Comments