Biber pomaže kod liječenja vitiliga

Crni biber bi, prema nekim istraživanjima, mogao doprinijeti uspješnijem liječenju za sada neizlječive kožne bolesti vitiligo, koja pogađa oko jedan posto svjetske populacije, tvrde britanski naučnici.

 

Pokazalo se da piperin, sastojak koji daje aromu crnom biberu, i njegovi sintetički derivati potiču pigmentaciju kože oboljelih od vitiliga, kožne bolesti koju karakteriziraju bijele površine kože na mjestima gdje je izgubljena pigmentacija. Piperin je naročito efikasan kada se kombinira s liječenjem fototerapijom, uz korištenje ultraljubičastog zračenja, naveli su naučnici u studiji, objavljenoj u britanskom „Časopisu za dermatologiju”. Ta bolest uništava melanin koji koži daje boju i štiti je od ultraljubičastih zraka, što kod oboljelih povećava rizik od raka kože, i naročito je rizična za ljude s tamnijim tenom.

Sadašnja terapija u liječenju vitiliga uključuje kortikosteroide, koji se nanose na fleke i fototerapiju, ali se kod mnogih osoba koje ne reagiraju na liječenje hormonima i fototerapijom može povećati rizik od dobivanja raka kože, ukazali su naučnici.

Oni su usporedili utjecaj piperina i njegovih derivata na kožu miševa pri tretmanu samo tim sastojcima ili uz dodatak ultraljubičastog zračenja.

Utvrđeno je da ti sastojci, kada se primjenjuju sami, potiču pigmentaciju i koža za šest tjedana dobiva svijetlo smeđu boju. Kada se, pak, liječenje piperinom i njegovim sintetičkim derivatima dopuni zračenjem, fleke na koži za približno isti period vremena dobivaju još tamniju boju.

Facebook Comments