Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEPOTA

Četiri biljna recepta za liječenje kapilara i vena

Ako imate popucale kapilare, vidljive vene, bolne i otečene noge, onda su ovo recepti za vas.

 

Divlji kesten, onaj koji raste kao ukrasno drvo u parkovima, ljekovita je biljka koja vam je potrebna. Namjeravate li izraditi ove pripravke, krenite u branje kestena.

Ovom prilikom vam predstavljamo 4 recepta za liječenje kapilara i vena:

Tinktura za kapilare i vene pravi se od 10 plodova divljeg kestena (bez kore) i pola litre domaće rakije. Priprema ove tinkture ide kako je opisao: Kestene trebate oguliti, usitniti i staviti u staklenku pa u staklenku uliti rakiju. Dobro zatvoriti i ostaviti na toplom (ali ne previše toplom) mjestu 3 tjedna. Povremeno promiješati, odnosno promućkati staklenku. Nakon 3 tjedna procijediti kroz gazu, čuvati u tamnoj bočici. Koristi se izvana, u kombinaciji s masti od nevena.

Alkoholna iscrpina (ekstrakt) za kapilare i vene pravi se od 12 plodova divljeg kestena (s korom) i 2-3 dl domaće rakije. Pravite ekstrakt tako što kestene usitnite, pa tako usitnjene kestene stavite u staklenku i ulijete rakiju. Dobro zatvorite i ostavite 6 tjedana na topom mjestu. Povremeno trebate promućkati sadržaj staklenke. Procijedite i ulijte u tamnu bočicu. Iscrpina se može piti u obliku kapi, u čaju ili vodi, no, može nadražiti stjenku želuca, pa ju je najbolje piti nakon jela. Ako imate osjetljiv želudac, ne biste trebali piti takve pripravke.

Melem za vene napravite od 5 žličica lanolina, 2 žličice ekstrakta kestena, 2 žličice tinkture od kestena, 3 žličice macerata kantariona ili nevena i 2 g pčelinjeg voska.

Priprema: U usku visoku posudicu stavite lanolin. Dodajte ekstrakt pa tinkturu postepeno, po pola žličice i miješajte drškom kuhače tako dugo dok se ne povežu sastojci. Povezivanje sastojaka ide polako, treba strpljenja kod miješanja. Otopite vosak u maceratu na vrlo niskoj temperaturi, dodajte smjesu lanolina i tinkture. Zagrijavajte i miješajte dok se sastojci ne povežu. Melem ulijte u posudicu, pričekajte da se ohladi i zatvorite. Koristite melem jedanput dnevno. Nanesite ga u tankom sloju i lagano umasirajte pokretima u smjeru srca. Melem čuvajte na sobnoj temperaturi.

Prirodni tonik za vene pravi se od 40 ml tinkture kestena, 40 ml ekstrakta kestena i 10 kapi eteričnog ulja ružmarina.

Priprema: Ulijte sastojke u bočicu sa raspršivačem i dobro protresite.