Duga bijela rotkva je ljekoviti korijen za lakše mršavljenje i uklanjanje celulita

Duga bijela rotkva, poznatija pod japanskim nazivom daikon (dai – veliki; kon – korijen) drevno je mediteransko korijenasto povrće koje se odavno udomaćilo u Aziji, prije svega u Japanu gdje se danas najviše uzgaja.

 

Daikon je cijenjen širom svijeta zbog ljekovitih svojstava. U našim krajevima najpoznatiji su srodnici daikona crna rotkva te bijela okrugla rotkva.
Daikon se smatra idealnom namirnicom za čišćenje organizma jer je bogat vlaknima i enzimima koji potiču probavu, razgradnju masti i uklanjanje toksina.
Uz to je niskokaloričan (100 grama daikona ima 18 kalorija), a sadrži i tvari koje djeluju antibakterijski.Obiluje vitaminom C, a dobar je izvor i kalija, kalcija i željeza.
Daikon je prirodna pomoć protiv suvišnih kilograma i celulita, za poticanje rada bubrega i žuči te za uravnoteženje šećera u krvi.
Malo svježe naribanog daikona s nekoliko kapi limuna odličan je prilog uz pržena jela jer se tako lakše probavljaju masnoće. Svježe naribani daikon fino se slaže i sa sojinim umakom.
Daikon se dodaje juhama, a u salatama se odlično kombinira s drugim vrstama povrća; odličan je dodatak ribi, mesu i cjelovitim žitaricama.
Korijen daikona možete skuhati zasebno ili na japanski način, dodajući malo riže kako bi daikon zadržao karakterističnu bijelu boju.
Korijen daikona u pripremi jela koristi se i osušen (suši se nariban na rezance ili narezan na kolutiće), a može se i kiseliti poput repe i kuhati s grahom.
Daikon se lako skladišti – na suhome mjestu izdržat će nekoliko mjeseci, a da se ne pokvari.
U jela, prije svega salate, može se dodati i lišće daikona, koje se najčešće upotrebljava za ljekovite pripravke. Od suhog lišća daikona pripremaju se kupke koje pomažu kod bolne mjesečnice, upale mokraćnog mjehura, bolesti jajnika i maternice.
Od svježe naribanog korijena daikona pripravljaju se oblozi za modrice.

izvor: Biljna Ljekarna

Facebook Comments