Echinacea kao prirodni lijek

Echinacea je jako ljekovita biljka, koja ipak kod nas i nije tako jako poznata. Ovom prilikom ćemo Vam pobliže predstaviti ljekovitu biljku Echinacea.

 

Kao lijek protiv rana koje su prouzrokovane kožnim prištevima, ovu ljekovitu biljku su koristili indijanci. Koristili su je i kao lijek u slučaju kožnih oboljenja poput akni i ozeblinama, no njena najveća upotreba bila je protiv ugriza zmija. Aktivna svojstva biljke otkrivena su krajem 19. stoljeća, sve zahvaljujući jednom njemačkom doktoru koji je proveo mnogo godina zajedno s indijancima. Od tada je echinacea u centru pažnje mnogih studija budući da jača obrambena svojstva organizma. Zbog te karakteristike nalazimo je u mnogim farmaceutskim i kozmetičkim proizvodima (tretmani protiv bora, iritirane i suhe kože). Biljka Echinacea dolazi iz porodice Asteraceae. Ona ima šuplju stabljiku koja dostigne od 50-100 cm visine, te uske i duguljaste listove, prekrivene sitnim dlačicama. Cvijet je ljubičaste boje. Uzgaja se kao ljekovita biljka i ne širi se spontano.

Echinacea se može uzgajati kod nas.

Ljekoviti dio biljke je korijen.

Ljekovito djelovanje biljke, pripremanje i korištenje: Čaj od echinacee se priprema po receptu: 30-50 g sjeckanog korijena u litru kipuće vode. Uzima se 3-5 čaša dnevno.

Farmaceutski proizvodi: Echinaceu nalazimo u obliku ekstrakta , tinkture, kapsula.

Djelovanje: Echinacea sadrži mnogo aktivnih materija koja se mogu grupirati u: Eterična ulja (20 komponenata) jedan od njih in vitro pokazuje onkološka svojstva (uništava stanice tumora). Smatra se da eterična ulja potiču jačanje imunološkog sustava. Glukozid sastavljen od dva šećera koji djeluju kao antibiotik protiv raznih bakterija. Poliacetileni koji uništavaju bakterije i gljivice. Inulin, vitamin C.

Indikacije: Echinacea jača obrambeni sistem organizma tako da povećava proizvodnju antitijela i leukocita u krvi. Djeluje protuupalno i zacjeljujuće, putem posebnog enzima zaustavlja širenje bakterija i potpomaže proizvodnju tkiva koja liječe i zatvaraju rane. Liječi kožne rane poput akni, čireva, upala, opekotina, ekcema, upalu kožnih žlijezda, uboda i ugriza insekata. Stimulira jetru i bubrege u procesima detoksikacije. Djeluje antiviralno i laboratorijski (in vitro) pokazano je svojstvo uništavanja stanica tumora. Koristi se kao integrator s ostalim lijekovima kod raka i AIDS-a Infekcijske bolesti. Djeluje sporije od antibiotika, ali vremenski efekt je duži. Aktivna svojstva biljke nemaju nuspojave, za razliku od farmaceutskih proizvoda. Zato se savjetuje njezino korištenje kao preventiva Koristi se protiv dječjih bolesti, herpesa, gripe, upale sinusa, bronhitisa i bolesti disajnih organa. Liječi upalu prostate i mjehura.

izvor: Biljna Ljekarna

Facebook Comments