Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

RECEPTI

Jako zdrava namirnica – Krumpir

 

Treba znati da je krumpir jako zdrava namirnica. Iako ga prati glas da i nije baš zdrav, istina je sasvim suprotna, naime ovdje se radi o jako zdravom povrću.

Krumpir je poznat kao ekološki čista namirnica. Jako ga je jeftino uzgajati, te za njegov uzgoj nisu potrebna nikakva umjetna gnojiva niti pesticidi. Ipak, zbog boljeg uroda i manje bolesti, mnogi poljoprivrednici će naprašiti zasade, te će tako i onečistiti ovu biljku za kasnije konzumiranje.
Dakle, kako smo već kazali, krumpir je jako zdrav. Ipak, ako ga konzumirate prženog tada zbog jakog udjela nezdravih masnoća i sam krumpir postaje nezdravo jelo.
Nutricionističke karakteristike krumpira
Krumpir je jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu. U njemu je sadržano manje kalorija nego u kruhu, riži i tjestenini. Krumpir u sebi sadrži više kalija nego što ga sadrži banana.
U krumpiru možemo pronaći više iskoristivog željeza nego u bilo kojem drugom povrću. Krumpir sadrži složene zdrave ugljikohidrate i vlakna. Tako nam ovo zdravo povrće blagotvorno djeluje na probavu. Krumpir je dobar izvor vitamina B, magnezija, fosfora i niacina.
Krumpir ne sadrži masnoće i kolesterol. Samo nekoliko krumpira može zadovoljiti dnevne potrebe za vitaminom C.

Korištenje krumpira kao prirodnog lijeka

Krumpir se već dugo, uspješno koristi kao prirodni lijek. Oboge od kuhanog krumpira koriste se kod reume, gihta i ozeblina. Umivanje sokom od krumpira uspješno liječimo akne, ekcem i mrlje po licu. Kora kuhanog krumpira snižava krvni tlak. Ako osoba pati od gastritisa, potrebno je da uzima jednu žlicu soka od krumpira tri puta na dan prije obroka. Krumpir je također i dobro poznati prirodni lijek za liječenje hemoroida.

Kako napraviti sok od krumpira?

Za pripremu soka od krumpira dovoljno je oprati i naribati krumpir. Staviti ga u lanenu krpu i stiskanjem procijediti kroz tkaninu. Sok se može pripremiti i u sokovniku. Sok od krumpira se koristi isključivo svježe pripremljen.