Još malo o pivskom kvascu

Pivski kvasac je gljivica Saccharomyces cerevisiae koja se koristi u procesu proizvodnje piva. Preradom sirovog pivskog kvasca dobijemo manje gorak, ne aktivan suhi pivski kvasac koji predstavlja pravu riznicu hranljivih sastojaka poput bjelančevina, amino-kiselina, ugljikohidrata, minerala, oligo elemenata i raznih vitamina.

Najznačajnija komponenta pivskog kvasca su bjelančevine koje se po svojoj biološkoj vrijednosti nalaze između bjelančevina biljnog i životinjskog porekla.

Po svom amino-kiselinskom sastavu one su punovrijedne, jer sadrže sve esencijalne amino-kiseline (izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan, valin) koje su neophodne za rast i razvoj organizma, za regeneraciju tkiva i organa i normalno funkcioniranje ljudskog organizma.

Pivski kvasac je naročito bogat lizinom i leucinom. U pivskom kvascu je također visok sadržaj i drugih amino-kiselina. Pivski kvasac je bogat vitaminima a naročito se ističe sadržajem velikih količina vitamina B kompleksa koji se rastvaraju u vodi i veoma su značajni za odvijanje metaboličkih procesa u organizmu.

To su : B1 (tiamin), B2 (riboflavin), nijacin (p.p.), B6 (piridoksin), B3 (pantotenska kiselina), biotin (vitamin H), B12. U pivskom kvascu ima i vitamina E i provitamina D.

Zbog visokog sadržaja vitamina B grupe pivski kvasac može da se primijeni u liječenju svih oboljenja izazvanih nedostatkom vitamina B, a također je izvanredan dodatak ishrani onih kategorija ljudi koji imaju povećanje potrebe za vitaminom B kao što su: djeca i omladina u doba rasta i razvoja, sportaši, žene u doba graviditeta i laktacije i starije osobe.

Zahvaljujući visokom sadržaju minerala i oligo elemenata (kalija, fosfora, magnezija, kalcija, željeza, kroma i selena) koji su neophodni za normalno odvijanje svih procesa u organizmu, pivski kvasac predstavlja izvanredan dodatak prirodnoj hrani u kojoj nema u dovoljnim količinama tih minerala. Uz vitamine B kompleksa minerali predstavljaju važne preventivne elemente protiv stresa ( magnezij prije svih), osteoporoze (kalcij), anemija (željezo) i drugih oboljenja.

U pivskom kvascu su zastupljeni i ugljikohidrati i to uglavnom viši (složeni šećeri) pa je to još jedna pozitivna osobina pivskog kvasca, jer se može koristiti u ishrani dijabetičara. Pivski kvasac može da smanji i ublaži mnoge komplikacije koje nastaju kao posljedica šećerne bolesti.

Pored hranljive pivski kvasac ima i veliku dijetetsku vrijednost pa se koristi u dijetoterapiji mnogih bolesti: u liječenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, u liječenju organa za varenje, u dijetoterapiji zapaljenja jetre i žučnih putova. Ublažava predmenstrualne i klimakterične tegobe a ima i specifičnu ulogu kao antianemični i antikancerogeni agens.

Pivski kvasac ima izuzetno povoljno djelovanje u liječenju bolesti živčanog i lokomotornog sistema, a također je neophodan kod liječenja gojaznosti i kod restriktivnih dijeta.

Kao prirodni regulator kolesterola , pivski kvasac je najefikasniji u kombinaciji sa medom i jabukovim octom (po jedna žlica).

Preporučena količina za upotrebu suhog pivskog kvasca je 15-20g na dan podijeljeno u tri jednake doze.

izvor: Biljna Ljekarna

Facebook Comments