Kesten ili Maruni – Ukusni i zdravi jesenski plodovi

 

 

Kesten ili Maruni u svakom slučaju ukusni i zdravi jesenski plodovi. Za pitomi kesten, povjesničari tvrde da je jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo, a počeo se preko Grčke širiti po Europi, gdje i danas najbolje uspijeva. Divlji kesteni potječu iz Perzije, a iako su im plodovi nejestivi, omiljena su stabla brojnih šuma i parkova.

 

Pitomi kesteni
Drvo pitomog kestena je dugovječno (može doseći starost veću od 500 godina) i može narasti do 25 metara. Godišnje može dati više od 200 kg ukusnih plodova bogate nutritivne vrijednosti. Glavni sastojak kestena (koji se ubraja u voće!) je škrob (odnosno ugljikohidrati), a osim škroba koji ima udjel od 44%, kesten obiluje vodom 53% te ima 2,9g bjelančevina. Plod obiluje kalcijem, kalijem, a sadrži i većinu vitamina B skupine kao i fosfor i željezo. Od kestena se može proizvoditi brašno, koje pomiješano sa brašnom žitarica daje ukusna peciva i kruh. Lako je probavljiv, a cvijet kestena odlična je ispaša za pčele. Kestenov med vrlo je ljekovit, ukusan, a pomaže kod gastritisa, štiti jetru i pomaže boljoj cirkulaciji. Na našim područjima najčešće se jede pečen ili kuhan, te kao dodatak slasticama (kesten pire) i drugim jelima.
Divlji kesteni

Iako nisu jestivi, plodovi, kora i cvjetovi kestena koriste se u prirodnoj (narodnoj) medicini. Ekstrakt divljeg kestena najviše se koristi za kreme za bolesti vezane uz kapilare i proširene vene. Uz određene dodatne spojeve poput masti, sapuna i škroba prikladan je za liječenje raznih crijevnih oboljenja, proljeva i katara dišnih putova. Divlji kesten često se koristi i u prirodnoj kozmetici, tanini iz divljeg kestena kosi vraćaju čvrstoću, a maska za lice masnijeg tipa kože.

 

Terapijska svojstva
Plodom kestena možemo ukrasiti dom ili napraviti zanimljiv aranžman za radni stol čime ćemo unijeti dašak jeseni i u naš ured. Šetnja ispod krošnje kestena, ili skupljanje plodova terapeutski će djelovati na svakog pojedinca, a jesenje boje ovog prekrasnog stabla ispuniti će naša unutarnja osjetila i barem nas na trenutak udaljiti od svakodnevice.

 

 

Marunada – Tradicionalni lovranski festival maruna

Marunada Biljna LjekarnaZAŠTO JE MARUNADA TAKO POSEBNA?
Marunada, najpoznatiji festival maruna u Hrvatskoj koji se svake godine u mjesecu listopadu održava u malom primorskom gradiću Lovranu nedaleko Opatije, nije bez razloga uvrštena među gastronomske manifestacije koje nikako ne bi trebalo propustiti na popisu čuvenog britanskog lista Guardian. Prva Marunada održana je još 1973. godine, a ono što ju čini posebnom su upravo “maruni”, posebna vrsta kestena koja raste samo na ovom području.

ŠTO SU MARUNI?
Maruni su vrsta pitomih kestena čije je prirodno stanište na Opatijskoj rivijeri podno obronaka Učke, pogotovo oko Lovrana. U odnosu na “obične” kestene, maruni su veći, svjetliji, njihova ljuska se lakše odvaja i puno su slađi. Zbog svoje vrhunske kvalitete maruni su još u 17. stoljeću predstavljali jedan od vodećih izvoznih proizvoda ove regije, uz tradicionalno uspješne masline, trešnje i vino, a vrhunac svoje popularnosti dosegnuli su u 19. stoljeću kada su u proizvodima od ove delicije najviše uživali u Italiji, Njemačkoj i Austriji.

POSJETITE MARUNADU I OTKRIJTE SVE ČARI MARUNA!
U razdoblju kada se održava Marunada, Lovran je u potpunosti u znaku maruna i proizvoda od maruna. Pečeni maruni, kolači i torte, palačinke, kesten-pire, gulaš od maruna, pita s marunom… To su samo neka od raznih maštovitih jela od maruna koja se mogu kušati za vrijeme Marunade. Osim maruna, možete kušati i ostale tradicionalne specijalitete lovranskoga kraja kao što su domaće mlado vino i medica – čuvena rakija s medom koja će ugodno jesenje vrijeme učiniti još ugodnijim.

Naravno, ljubazni domaćini za sve goste pripremaju i bogat program kulturnih i zabavnih događanja, kao i široku ponudu lokalnih suvenira tako da vaše uspomene na boravak u Lovranu nikada neće nestati iz sjećanja. Središnja fešta održava se na glavnom lovranskom gradskom trgu gdje nastupaju brojne folklorne grupe, popularna lovranska limena glazba, ali i gosti iz drugih krajeva Hrvatske. Kako bi priredba imala i “sportski karakter” održavaju se boćarski turnir i natjecanje u ribolovu.

Kao što vidite, Marunada u Lovranu je manifestacija koju nikako ne biste smjeli propustiti. Posjetite Lovran i okolna sela u razdoblju od 8. do 23. listopada i započnite jesen na najbolji mogući način.

https://www.facebook.com/tzo.lovran/

Facebook Comments

109 thoughts on “Kesten ili Maruni – Ukusni i zdravi jesenski plodovi

Comments are closed.