Kukuruz je zdraviji iz konzerve dok banane treba jesti zelene

Odabir namirnica samo je prvi korak zdrave prehrane, a puno puta je važniji način na koji ih pripremamo, pa i serviramo. Tako je suprotno mnogim uvjerenjima, neka hrana zdravija ako dolazi iz konzerve, nego u svom prirodnom obliku.

To vrijedi za kukuruz šećerac iz konzerve, dokazali su znanstvenici Sveučilišta Cornell koji su utvrdili da se konzerviranjem kukuruza povećava količina antioksidansa u njima za čak 44 posto. Oni čiste štetne slobodne radikale iz tijela, a povećanje antioksidansa nadoknađuju nedostatak vitamina C koji se gubi konzerviranjem.
Topli krumpir

Nakon što se krumpir skuha, škrob u njemu otiče i vlakna se unutar njega kidaju. Taj proces naziva se želatinizacija. Na taj način krumpir postaje lakše probavljiv. No nakon što se skuhani krumpir ohladi, želatinizirani škrob u njemu se pretvara u čvršće kristaliće, oblik škroba koji se ne može probaviti, tzv. otporni škrob. Kao takav, poput vlakna, završava u debelom crijevu i poboljšava regulaciju crijeva.

Ne kuhajte s djevičanskim maslinovim uljem

Djevičansko maslinovo ulje bogato je omega 6 mastima, koje sprečavaju tijelo da “odgovori” na upalne procese kod kroničnih bolesti poput artritisa ili srčanih oboljenja. Mnogi ga preferiraju naspram drugih ulja jer je zdravije, no zato što je manje obrađeno od drugih ulja, lako izgara na nižim temperaturama. Nakon što dosegne tu točku, mijenja se njegov kemijski sastav i ono otpušta više slobodnih radikala, štetnih molekula koje mogu oštetiti stanice tijela. Dakle, maslinovo ulje nije dobro za kuhanje, već ga je bolje koristiti u salatama i marinadi.

Skuhajte mrkvu u vodi

Talijanski su istraživači otkrili da kuhana mrkva naspram one sirove i omekšane na pari, sadrži mnogo veće razine karotenoida. Ti antioksidansi potiču tijelo na proizvodnju A vitamina, koji je važan za rast, reprodukciju, imunitet, zdravu kožu, oči i kosu. Na 100 g mrkve, ona kuhana sadrži 28 mg vitamina C, što je neznatno manje nego 31 mg vitamina C koliko sadrži sirova.

Namačite čaj najmanje minutu u vreloj vodi

Čaj sadrži polifenole, antioksidanse koji štite zdravlje stanica srca. Oni se otpuštaju samo ako čaj odstoji minimalno minutu u zagrijanoj vodi. Neke znanstvene studije pokazuju da dodavanje mlijeka u čaj smanjuje apsorpciju polifenola.

Tijesto neka bude al dente

Tjestenina ima nizak glikemijski indeks, pa daje duži osjećaj sitosti naspram drugih namirnica. No da bi ona imala taj efekt, treba biti skuhana al dente, a ne raskuhana. Što se dulje tjestenina kuha, njen glikemijski indeks raste, a škrob u njoj je već pretvoren u šećere.


Koristite masni dressing za salatu

Kako biste iz salate izvukli najviše hranjivih sastojaka, koristite ulje za dressing. Ono pomaže tijelu da apsorbira antioksidanse iz zdravog povrća. Znanstvenici Sveučilišta Ohio otkrili su da što je više masnoća u salati, tijelu je lakše upiti lutein, likopen, betakaroten i druge sastojke iz salate. Kao alternativu ulju, salate možete začiniti zdravim i masnim umakom od avokada.

Meso na lešo umjesto na roštilj

Pečenje mesa na roštilju često se smatra vrlo zdravim načinom pripreme, no istina je da se kod pečenja mesa na visokim temperaturama stvaraju opasne kemikalije, koje se povezuju s većim rizikom pojave raka. Umjesto toga, bolje je meso kuhati na lešo ili ga umiješati u varivo. Također, dodavanje sastojaka poput ružmarina i drugih začina, mogu blokirati nastanak loših spojeva u mesu za 92 %.

Zelene banane su zdravije
Česta je zabluda da zrele banane sadrže više kalorija nego one nezrele, no činjenica je da su slađe. Razlog tome je što se u procesu dozrijevanja škrob iz banana pretvara u šećer, no to ne utječe na ukupni broja kalorija. Što je banana manje zrela, to se u njoj može naći više otpornog škroba. On lakše prolazi neprobavljen kroz crijeva, gdje se apsorbiraju zdravi sastojci, a u tijelo dospije manje kalorija.
Organsko, punomasno mlijeko je bolje od obranog

Trogodišnja studija Sveučilišta Liverpool i Glasgow je otkrila da prirodno, tj. organsko mlijeko sadrži mnogo više omega 3 kiselina nego ono prerađeno, a kamoli trajno mlijeko. Također, neprerađeno kravlje mlijeko sadrži više polinezasićenih masti, ali je ukupno manje masnih nezasićenih kiselina od običnog mlijeka.

izvor: Biljna Ljekarna

Facebook Comments