Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ISHRANA

Liječenje listovima kupusa

Oblozi s listovima kupusa vrlo su djelotvorni u liječenu različitih bolesti, kao što su astma, gangrena, epilepsija (padavica), bronhitis, glavobolja, gliste, upala grla, gnojni osipi, upala tetiva, bolovi u kuku, bolesno koljeno, tegobe s kostima, proširene vene, upala mjehura, migrena, upala mišića, bubuljice, nesvjestica, oparine (opekline vrelom parom), opekline, otekline, ozebline, pojasni herpes, ubodi insekata, upala pluća, ozljede, crni prištevi, rane, bjesnoća, crveni vjetar, bolesti štitnjače, potkožni čirevi, ugrizi, upale, nagnječenja, zubobolje, želučane i ženske bolesti.

Nabrojali smo gotovo sve, a spomenuti ćemo da obloge od listova kupusa olakšavaju i reumatske tegobe.

U liječenju upotrebljavamo sve vrste kupusa, a najbolji je zeleni kupus. Ako bi trebali izdvojiti najmanje djelotvoran kupus za liječenje oblogama onda bi spomenuli crveni kupus.

Za liječenje su najbolji najveći i zeleni listovi. Upotrebljavamo samo svježe listove koje prije upotrebe operemo mlakom vodom i osušimo. Prije upotrebe listove malo podgrijemo. Na bolesno ih mjesto možemo staviti i nekoliko, i to jedan povrh drugog, i naposljetku ih učvrstiti zavojem.

Za rane i čireve valja izabrati listove mlade biljke. List je kupusa upotrebljiv i djelotvoran sve dok je svjež i zelen, pa čak i poslije višesatnog oblaganja.

Još o liječenju uz pomoć obloga od lista kupusa.