Ljekovita biljka – Borovica

Budući da potiče probavu, često se rabi za začinjanje teške hrane i liječenje poremećaja probavnog sustava, no učinkovita je i protiv zaraznih bolesti dišnih putova.

Borovica (Juniperus communis) još se od davnina cijeni kao sredstvo protiv zaraznih bolesti. Vjerovalo se da štiti od kuge i kolere, pa čak i da liječi ugrize zmija. Plodovi borovice (klekinje, brinje ili smrekinje) beru se od početka jeseni do zime. Svježe klekinje nisu ukusne ni prikladne za jelo. Rabe se osušene, kao lijek i začin (za marinade, riblje juhe, kiseli kupus i divljač). Poželjno ih je dodavati teško probavljivoj hrani. Služe za liječenje nadutosti i drugih poremećaja probavnog sustava. Imaju diuretičko i antiseptičko djelovanje, pa se rabe u liječenju manjih problema mokraćnih puteva. Godine 1987. talijanski su istraživači dokazali njihovo protuupalno djelovanje. Borovica djeluje i protiv virusa. Pomaže u liječenju tuberkuloze i drugih zaraznih plućnih bolesti.
Smanjuje izlučivanje bronhijalnih žlijezda, što je važno u liječenju bronhijalnih bolesti kod kojih se stvara velika količina sluzi. Američki Indijanci klekinjama su liječili dijabetes, a novija istraživanja potvrđuju taj učinak. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja da bi se utvrdile točne terapijske doze. Vanjska primjena kod reumatskih bolesti u obliku masaža pojačava prokrvljenost tkiva i olakšava bolove. Eterično ulje borovice rabi se u liječenju neuralgija i reumatizma, a kupka s čajem borovice ima blagi opuštajući učinak koji olakšava upalu tetiva te bolove u mišićima. Borovica rasle po svjetlijim borovima i brezovim šumama, šikarama i kamenjarima. Možete je uzgojiti iz dozrelog sjemena ili reznica uzetih ujesen. Voli kiselo tlo i sunčana ili blago zasjenjena mjesta.
 
Upozorenje!
 
Veće količine klekinja ili ulja od njih mogu nadražiti bubrege ili čak izazvati upalu ako se dugo uzimaju. Nikad se ne uzimaju dulje od šest tjedana zaredom. Kod akutnih i kroničnih upala bubrega klekinje treba izbjegavati. Bubrežni bolesnici, trudnice i dojilje prije upotrebe borovica trebali bi se posavjetovati s liječnikom.

izvor: Biljna Ljekarna

Facebook Comments