Ljekovita biljka majčina dušica

Ova biljka poznata je po latinskom imenu Thymus serpyllum, te narodnim imenima kod nas: babja dušica, dušica, vušica, vrisak, divlji bosiljak, tamjanika, papric, pepriš, poponak, bukovica, čabrac, timijan.

 

Majčina dušica raste na sunčanim međama, na kamenjaru, na suhim šumskim rubovima, te na malim mravinjacima u livadama. Biljka zahtjeva jako puno topline i sunca zbog čega najčešće raste na kamenim površinama i alpskim planinskim pašnjacima, gdje je toplota zemlje posebno jaka.

Pri sunčevoj podnevnoj jari iz šareno-ljubičastih okruglastih cvatova širi se aromatičan miris koji privlači kukce i pčele. Majčina dušica je k nama došla iz sredozemnih zemalja u 11. stoljeću, a kultivirane i opet podivljale vrste nalazimo osobito u našim vrtovima kao vrtnu majčinu dušicu (Thymus vulgaris). Za razliku od poljske majčine dušice dosegne do 50 cm visine. Po ljekovitom djelovanju su obje biljke jednake.

Još u antici je majčina dušica bila dobro poznata. Iz usmene predaje se zna: “Majčina dušica je prije svega oštra i žestoka. Potiče mokrenje i menstruaciju, pospješuje pobačaje, a kod normalnoga porođaja ubrzava dolazak djeteta na svijet. Od nje pripravljen napitak čisti osjetljive unutarnje dijelove tijela.”

Opatica Hildegard von Bingen spominje majčinu dušicu kao lijek protiv gubavosti, uzetosti i živčanih bolesti. Tko ujutro umjesto kave popije šalicu čaja od majčine dušice brzo će osjetiti njezino ljekovito djelovanje i svježinu duha. Majčina dušica dovodi dobar osjećaj u želucu, i uklanja jutarnji kašalj te doprinosi boljem općem stanju.

Majčinu dušicu, baš kao i kamilicu i stolisnik ubrane po suncu i osušene stavimo na lice i istovremeno pijemo čaj spravljen od ovoga bilja. To pomaže kod neuralgičnih bolova na licu. Javljaju li se pritom i grčenja stavljamo još i zamotak od suhe crvotočine. Neki je 79-godišnji seljak već 27 godina bolovao od najteže neuralgije lica. Već je imao nekoliko operacija na licu. Bolest je navukao kada je jednom došao s polja kući potpuno mokar i kao čelnik općine bio pozvan na neodložan dogovor. Nije se stigao presvući. Posljednjih su mu se mjeseci bolesti usta uslijed jakih bolova rastegnula skoro do ušiju. Najprije su mu oblozi od švedske grenčice donijeli lagano poboljšanje. Tek kada je stavljao zamotuljke od gore navedenih biljaka, ubranih po suncu, došlo je do iznenadne promjene na bolje. I nakon što je neuralgija lica nestala, on je još uvijek pio čaj od tih biljaka.

Majčinu dušicu beremo od lipnja do kolovoza u vrijeme cvjetanja. Najdjelotvornija je ako ju beremo po podnevnom suncu. Možemo s cvjetovima do grla napuniti bocu i ostaviti 10 dana u ulju ili napraviti sirup. Ulje majčine dušice je djelotvorno kod oduzetosti, u slučaju moždanog udara, multiple skleroze, atrofije mišića, reumatizma i uganuća.

Kod želučanih i menstrualnih grčeva, kao i grčeva u trbuhu preporučujemo majčinu dušicu kako za vanjsku, tako i za unutarnju primjenu. Potrebno je tijekom dana piti po dvije šalice čaja. Za vanjsku primjenu kod grčeva koristimo biljne zamotuljke od cvjetova i stabljika ubranih po podnevnom suncu. Prije spavanja zagrijemo taj jastučić u tavi i stavimo na želudac ili trbuh. Kod oteklina i kontuzija kao i stare reume preporučujemo također biljne jastučiće. Kod oboljenja dišnih putova, najtežih slučajeva prekomjerne sluzi u bronhima i bronhalne astme, pa čak i kod hripavca, majčina dušica je zajedno s jednakim dijelom trputca davno prokušano sredstvo. U šalicu vruće vode stavimo krišku limuna i čajnu žličicu mješavine majčine dušice i trputca i pustimo da stoji pola minute. Čaj moramo popiti jako vruć gutljaj po gutljaj. Pripremamo svjež čaj četiri do pet puta na dan. U slučaju opasnosti od upale pluća taj će čaj zacijelo pomoći pijemo li ga svaki sat gutljaj po gutljaj. Srećom mnoge majke još nisu zaboravile na majčinu dušicu. Često se zaboravlja da uzimanje pića ravno iz hladnjaka, osobito u djece, može dovesti do kroničnoga bronhitisa, koji se u kasnijim godinama može razviti u emfizem s teškim disanjem.

Tinkturu majčine dušice koristimo za masiranje za jačanje udova kod slabo razvijene djece, ali i oboljelima od multiple skleroze mogu pomoći te masaže.


Kolike si su muke mnoge obitelji mogle prištedjeti da su bolesno dijete pravovremeno njegovale s majčinom dušicom, bilo s čajem ili s kupkama. Mnoga nemirna ili nervozna djeca uz pomoć kupke od majčine dušice nađu zdrav san. I odrasli ljudi kada su razdražljivi i depresivni, nakon tih kupki ubrzo ozdrave i nađu smirenje. Ne smijemo zaboraviti na majčinu dušicu kao vrlo korisno sredstvo u liječenju alkoholizma. Punu šaku majčine dušice prelijemo s litrom vrele vode, pokrijemo i ostavimo da stoji dvije minute. S čajem napunimo termos-bocu iz koje alkoholičaru dajemo svakih četvrt sata po jednu veliku žlicu. Javlja se mučnina, povraćanje, jak proljev i mokrenje, znojenje, i usto velik apetit i osjećaj žeđi. U recidivima, koji su u početku neizbježni, a kasnije sve rjeđi, terapiju ponavljamo.

Majčina dušica je dobra i kod napada padavice. Čaj, dvije šalice dnevno, se ne pije za vrijeme napada nego tijekom cijele godine kao terapija s čajem koja traje dva do tri tjedna uz desetodnevne prekide.

Izvrstan je i koristan sirup od majčine dušice. Uzimamo ga prije obroka za vrijeme prehlade.

Način upotrebe majčine dušice u liječenju

Priprema čaja: Vrhom punu čajnu žličicu bilja prelijemo s četvrtinom litre upravo prokuhane vode i ostavimo da kratko odstoji.

Tinktura od majčine dušice: Cvjetovima, ubranim po podnevnom suncu rastresito napunimo bocu do grla, prelijemo s žitnom ili voćnom rakijom jačine od 38-40% i ostavimo 14 dana na suncu.

Ulje majčine dušice: Cvjetovima, ubranim po podnevnom suncu rastresito napunimo bocu i prelijemo s hladno istisnutim maslinovim uljem tako da ono stoji za širinu dva prsta iznad cvjetova. Bocu ostavimo 14 dana na suncu ili u blizini drugog izvora topline.

Biljni jastučići: Biljem napunimo jastučnicu i zašijemo.

Sirup od majčine dušice: Cvjetove i stabljike, koje smo nabrali po sunčanom vremenu pri stavljanju u staklenku smočimo s mokrim rukama. Staklenku napunimo naizmjence zbijenim redovima bilja i sirova šećera. Sve zajedno ostavimo oko tri tjedna na suncu. Kod cijeđenja valja cvjetove i stabljike, koji su natopljeni šećerom isprati sa sasvim malo vode koju dolijemo sirupu. Stavimo sirup na električni štednjak na najnižu temperaturu, da se zgusne, ne smije zakuhati. Sirup ne smije biti ni prerijedak ni previše gust, zbog toga ga jednom ili dva puta ohladimo, da bismo ga mogli probati.

izvor: Biljna Ljekarna

Facebook Comments