Ljekovita biljka Mirta

Bobice mirte žvaču se za poboljšanje teka, od njih se pripremaju tinkture za ispiranje usta i izrađuju ljekovite masti, a čaj od listova služi za liječenje bolesti dišnih putova.

Tinktura od mirte
 
SASTOJCI: 200 g plodova mirte, litra 70-postotnog alkohola
Plodove mirte prelijte alkoholom i nakon 30 dana procijedite.
Triput na dan stavite 15-20 kapi u malo čaja ili vode te upotrijebite za ispiranje usta i grgljanje.
Mirta (Myrtus communis) djeluje antiseptički, zbog čega je učinkovita u liječenju problema dišnog sustava i probavnog trakta. Katkad se rabi i u liječenju infekcija mokraćnog sustava i spolnih organa. Zahvaljujući ublažujućim i ljekovitim svojstvima, mirta se preporučuje u liječenju infekcija kože, kao što su čirevi i pristići, a eterično ulje vrlo učinkovito ubija uši. Eterično ulje mirte je žuto, a na kožu se nanosi razrijeđeno s drugim uljima. Djelotvorno je protiv virusa i upala, a rabi se za inhalacije, kupke i masaže.
Plodovi mirte sadrže mnogo tanina i rabe se za liječenje tegoba sa zubnim mesom, sluznicom usta, grla i jezika. Vrlo popularna ljekovita mirisna vodica “eau de myrthes” proizvodi se u Francuskoj i rabi za njegu kože.
Kod nas se od bobica mirte pravi rakija, a u nekim se krajevima bobice žvaču za poboljšavanje apetita jer se smatra da potiču rad probavnog sustava. Nova istraživanja pokazuju da bi mirta mogla biti učinkovita u liječenju dijabetesa jer može smanjiti visoku razinu šećera u krvi. Mirta se uzgaja iz sjemena u jesen pomoću mladih biljaka iz rasadnika ili drvenih reznica uzetih u ljeto kojima najbolje odgovara zaklonjeno mjesto. Zemlja treba biti neutralna ili lužnata te dobro drenirana. Listovi mirte beru se u proljeće. Od njih se priprema čaj koji pomaže u liječenju problema dišnih putova. Priprema se tako da se deset grama sušenih listova prelije kipućom vodom i ostavi deset minuta. Oblozi čaja od listova mirte korisni su za liječenje čireva i prišteva. Bobice se beru u jesen.
 
OPREZ! Prije unutarnje upotrebe preparata od mirte treba se savjetovati s liječnikom ili fitoterapeutom jer neki sastojci mogu nadražiti probavni sustav. Ne preporučuje se tijekom trudnoće ili dojenja.

Mast od mirte

100 g tinkture od mirte, 200 g svinjske masti ili lanolina
U rastopljenu mast ulijte tinkturu i miješajte dok alkohol ne Ispari. Maknite s vatre i ulijte u pripremljene posude. Čuvajte u hladnjaku.
Rabi se za mazanje hemoroida, ujutro i navečer.

Facebook Comments