Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovita bokvica

Bokvica je biljka jako specifičnog oporog ukusa, i aromatičnog mirisa. Ljekovita je, posebno kao svježa u salati, no potrebno je znati da bokvica čuva dosta ljekovitih svojstava i u kuhanim jelima.

Često bokvicu koristimo za bolju probavu. Svježi sok od listova bokvice koristan je za liječenje upale na želucu i crijevu. Jedna žlica dnevno ukloniti će vaše tegobe. Za pripremu svježeg soka od bokvice potrebno je biljku prvo dobro oprati, sitno je isjeckajte i iscijedite u sokovniku.

Dobiveni sok pomiješajte s medom, i uzimajte ga tri puta na dan po jednu žlicu. Sok od bokvice možete koristiti kao oblog (bez meda), koji će vas riješiti glavobolje.

Oblog od bokvice protiv rana je također efikasan. Jednostavno operite bokvicu i sitno nasjeckajte listove, koje kasnije stavljate na ranu. Ovaj oblog će pomoći zacijeljenu rana, i uklanjanju čireva.

Evo jedan dobar lijek od bokvice u slučaju uboda insekata

Ako vas je ubola pčela, osa ili komarac, na ranu stavite oblog od svježeg soka bokvice.

 Bokvica je dobra i za jačanje organizma

U jedan kilogram dobrog domaćeg meda stavite 300 grama svježih listova bokvice koje ste prethodno oprali, osušili i samljeli. Prije svakog obroka uzmite žlicu ovog ljekovitog melema.

Ukoliko vas boli uho, preporučujemo da u uho nakapajte nekoliko kapi soka od bokvice.

Zgnječite nekoliko listova bokvice, i stavite ih na zagnojen nokat. Već nakon dan ili dva vidjeti ćete pozitivne rezultate.