Ljekovita očanica ili vidac

Najbolje prirodno sredstvo za liječenje cijelog niza očnih bolesti, a pomaže i ljudima i životinjama. Čaj od očanice može poslužiti i protiv prehlade, no za to postoje i druge, primjerenije biljke.

Očanica ili vidac (Euphrasia officinalis) od davnina se rabi za liječenje bolesti očiju. Oblog od očanice ublažava ječmenac (infekciju očnoga kapka), upalu rožnice i konjunktivitis. On također hladi umorne i suzne oči, pa je često jedan od sastojaka losiona za oči koji se propisuju protiv tili bolesti. Koristan je i za kućne ljubimce jer liječi upale oka kod kunića. U islandskoj medicini sok iscijeđen iz očanice upotrebljavao se za cijeli niz očnih tegoba.
Škotski su gorštaci običavali praviti oparak očanice u mlijeku i nanositi ga ptičjim perom na upaljeno ili nadraženo oko. Španjolski znanstvenici su 1994. dokazali protuupalno djelovanje iroidoida iz očanice. Trjeslovine u ovoj biljci poboljšavaju otpornost na infekcije sušeći i stežući tkivo, a fenoli usporavaju razvijanje bakterija. Pijenje čaja od očanice nadopunjuje vanjsko liječenje očiju. Istodobno djeluje i protiv katara sluznice, može poslužiti kao sredstvo protiv začepljenja nosa, infekcije srednjeg uha i sinusa. Vidac raste po suhim livadama i pašnjacima, po obroncima i padinama brdskog područja. Skuplja se u vrijeme cvatnje, u lipnju i srpnju, tako što se škarama odreže nadzemni dio biljke. Ne može se brati jer se tako iščupa i korjenčić koji nije prikladan za liječenje očiju. Očanica je vrlo otporna i može se uzgojiti u vrtu, no treba voditi računa o tome da je ta biljka poluparazit sa slabim korijenovim sustavom pa dobro uspijeva samo ako se uzgaja među travama, čije korijenje opskrbljuje biljku vodom i hranom. Posijte sjeme na neuređenom dijelu vrta.
Čaj od očanice
 
SASTOJCI: žličica očanice, 250 ml vode
Žličicu očanice namočite u hladnoj vodi, ugrijte do vrenja i ostavite da stoji dvije minute.
Jednu, dvije šalice na dan. Dobro djeluje u obliku kure (četiri-šest tjedana, dva, tri puta na godinu).

Čajna mješavina za obloge

 
SASTOJCI: 70 g očanice i 30 g cvjetova kamilice
Pomiješate sastojke i stavite u staklenku. Pri pripremi čaja dvije žličice mješavine prelijte vrućom vodom i ostavite da pokriveno stoji 15 minuta, procijedite pa pustite da se ohladi do tjelesne temperature.
Dvaput na dan stavite obloge na kapke. Čaj je dobar i za ispiranje nosa kod jake hunjavice s upaljenom sluznicom.
 
OPREZ! Pretjerane količine mogu izazvati svrbež ili nadraženost očiju, teškoće pri disanju, mučninu, nesanicu i smetenost. Treba se pridržavati navedenih količina ili upotrebljavati gotove pripravke. Ne upotrebljavajte tijekom trudnoće i dojenja.

Facebook Comments