Ljekovita svojstva žitarica

Hranjivi čajevi od žitarica imaju dugu tradiciju u narodnoj medicini, a osim zrnja rabe se i zeleni dijelovi žitarica. U posljednje vrijeme sve su popularniji i svježi sokovi od izdanaka žitarica.

Ječam snižava razinu kolesterola i pomaže uravnotežiti razinu šećera u krvi. Čaj od prženog ječma u Japanu je poznat pod imenom mugisha i vrlo je popularno piće za vruće dane jer hladi i čisti tijelo. U narodnoj medicini čaj od ječma rabi se kao lijek protiv hemoroida, upalnog artritisa, prehlade i gripe. Sadrži sluzi koje olakšavaju simptome bronhitisa.
Čaj od riže rabi se za liječenje želučanih smetnji i probavnih tegoba, za smirenje, protiv glavobolje i menstrualnih bolova. Riža je također korisno sredstvo za čišćenje crijeva, snižavanje povišenoga kolesterola i povišenog tlaka, pa se posebno preporučuje srčanim bolesnicima. Protiv prehlade je preporučljiv čaj od riže s prstohvatom mljevenog čilija.
Sjemenke heljde pripremaju se kao kaša, a čaj se kuha od osušenih zelenih dijelova biljke koji se ubiru u vrijeme cvatnje. Heljdin čaj pomaže kod bolesti krvnih žila (proširenje vena, pucanje kapilara i razna krvarenja kapilara), slabog pamćenja, reumatizma, visokog tlaka, glaukoma i dijabetesa. Najbolje je piti tri, četiri šalice na dan šest-osam tjedana.
Čaj od zrna pšenice djeluje umirujuće, a koristan je i kod artritisa i reume te sprečava gripu i prehladu. Još je korisniji svježi sok od pšenične trave. Ona se uzgaja slično kao božićna pšenica – zrna se moče jedan dan, a potom se rasporede u plitku posudu na sloj zemlje ih vate. Vrlo je važno upotrijebiti pšenicu koja nije tretirana kemijskim sredstvima.

Priprema soka od pšenične trave

Sastojci: Pšenična trava stara 7-14 dana. Priprema napitka: Usitnite pšeničnu travu i izmiksajte je u sokovniku ili blenderu te procijedite. Primjena ovog ljekovitog soka: Na dan je dobro popiti decilitar soka. Bogat je vitaminima i mineralima, a preporučuje se i zdravima i bolesnima.

Čaj od prženih žitarica

Sastojci: 1-2 žlice smeđe riže, pšenice ili ječma, 300 ml vode. Priprema čaja: Žitarice operite i posušite. Zagrijte debelu tavu (najbolje od lijevana željeza) te pržite žitarice dok ne postanu zlatne i počnu ispuštati orašast miris. Prelijte kipućom vodom i lagano kuhajte 15-20 minuta. Ostavite da odstoji pet-deset minuta i procijedite.
Iako se čaj može pripremati i od zrna kukuruza ispečenih u pećnici, u liječenju se mnogo češće rabi kukuruzova svila. Ona pomaže kod cistitisa, zadržavanja vode, bubrežnih kamenaca i gihta. Smatra se da može pomoći i kod poremećaja jetara, žuči, dijabetesa i visokog tlaka. Da biste dobili čaj, ostavile kukuruzovu svilu da odstoji pet minuta u vrućoj vodi.
Liječnici travama od davnina rabe zob kao pomoć kod probavnih tegoba te za smirivanje upale u crijevima povezane s proljevom. Zob djeluje smirujuće i kod reumatizma i kod gihta. Zobena zelen koja se ubire u vrijeme cvatnje kuha se kao čaj, koji treba odstajati 15 minuta u vreloj vodi. Takav čaj može se dodavati i kupeljima kod kožnih bolesti, reume ili ekcema.

Facebook Comments