Ljekoviti đumbir

Biljka đumbir, podrijetlom iz Azije, je visoka trajnica kopljastih listova koja se koristi i kao začin. Bogat je aromatskim uljima, a daje pikantan i oštar okus. Od biljke se u ljekovite svrhe najviše (gotovo u potpunosti) koristi korijen.

 

Rizomi se skupljaju godinu dana nakon sadnje (za liječenje se ne koriste mlađi od godinu dana), te se koriste svježi ili sušeni. Ulje đumbira ima seskviterpene poznate po svom protuupalnom djelovanju. Za ljute sastojke gingerole vjeruje se da pomažu u liječenju mučnine.

Voljeli ga ili ne niko ne može poreći dobrobit koju đumbir ima za organizam. Đumbir je biljka koju uvijek trebate imati u kući. Trebate znati da biljku lako možete držati kući u lončanicama. Traži dosta vode i toplu klimu. Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu u prosjeku oko 1 metra, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, a korijenje je mesnato do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvjetovi su bijele, žute ili roza boje. Aroma korijenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svjež.

Valja znati: Svjež đumbir i sušeni đumbir su sasvim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dvije različite biljke. U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svjež korijen kao Sheng-Jiang.

Svjež korijen se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma. Sušeni korijen koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd. I sušeni i svjež đumbir su oficijelna biljka Kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura. U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomiješan.

Njegova ljekovita svojstva su brojna.  Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripa.

Đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu.

Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidant koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

Đumbir nema nikakvo štetno djelovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više od 5g dnevno.

Đumbir se najviše koristi kao lijek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Kada se osjeti drhtavica i drugi prvi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za zagrijavanje . Čaj od đumbira se priprema tako što se svježi korijen đumbira isječe na kriške i doda u ključalu vodu, oko 10 kriški đumbira na pola litre vode, ili manju žličicu suhog korijena. Kuha se desetak minuta, a zatim se procijedi. Po želji se dodaju med i limun u čaj.  Nema potrebe da ga cijedimo jer đumbir padne na dno šalice. Ovaj napitak je fantastičan način da se zaštitite od prehlada i virusa koji napadaju respiratorne organe. Đumbir sadrži desetak spojeva koji djeluju antivirusno. Na prvom mjestu to su seskviterpeni, spojevi koji djeluju na rinoviruse. Gingerol i šogaoli smanjuju bol, snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu, sprečavaju kašalj i djeluju blago umirujuće. Ovaj napitak preporučuje se i osobama koje treba da se čuvaju moždanih udara, jer đumbir sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

U Aziji postoji tradicija upotrebe đumbira protiv migrene. Kada osjetite da će početi migrena, dvije žličice svježeg ili jednu žličicu suhog đumbira prelijte šalicom ključale vode, promiješajte, nacijedite pola limuna i polako popijte kada se malo ohladi. Ovaj napitak pije se na svaka četiri sata u trajanju od četiri dana. Na ovaj način smanjuje se intenzitet bola i prorjeđuju se napadi migrene, pa je dobro čaj od đumbira piti preventivno. U kombinaciji sa nanom, đumbir je najefikasnije sredstvo protiv mučnine, naročito ako je u pitanju bolest putovanja, odnosno ako osjećate nagon za povraćanjem dok se vozite brodom ili autobusom.

Facebook Comments