Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

RECEPTI

Ljekoviti Miloduh

Zbog sposobnosti ublažavanja grčeva miloduh djeluje protiv kašlja, astme, bronhitisa te želučanih i crijevnih grčeva. Također je učinkovit protiv virusnih bolesti.

Miloduh (Hyssopus officinalis) djeluje protiv grčeva pa je pogodan za liječenje kašlja, astme i bronhitisa. Također, smiruje grčeve u želucu, pospješuje bolji rad želuca te smiruje upalu sluznice želuca. Učinkovit je i protiv proljeva, grčeva, bolova u crijevima te nadutosti i plinova. Povoljno djeluje na jetra i žučni mjehur.
Miloduh je prije svega izvrsno sredstvo za iskašljavanje pa se preporučuje u liječenju kašlja te kod katara i bronhitisa. Pomaže kod prehlade i gripe, upale grla i grlobolje, peludne hunjavice te općenito kod svih virusnih infekcija dišnih organa. Miloduh ima antiseptička, polugljivična i antivirusna svojstva. Prema novijim istraživanjima, učinkovit je čak i protiv HIV-a, virusa koji izaziva sidu. Miloduh povisuje krvni tlak i potiče znojenje, što daje organizmu energiju i jača ga u borbi protiv kroničnog umora. Jača živce te pomaže kod nervoze, depresije i napetosti.
U vanjskoj primjeni oparak od listova može se upotrijebili u liječenju modrica i bolova u mišićima. U liječenju masnica upotrebljava se i ulje koje se utrljava u bolna mjesta. Korisna je pomoć kod ekcema, svrbeža kože i vlasišta te uboda i ugriza kukaca. Miloduh se bere u početku razdoblja cvatnje, a potom suši. Da biste uzgojili miloduh, posijte sjeme u proljeće u dobro dreniranu, neutralnu do lužnatu zemlju. Najviše će mu odgovarati sunčani položaj. Dobro gaje saditi uz kupusnjače jer tjera leptire kupusare te potiče rasi brokule i korabe. Također, tjera štetnike poput gusjenica, uši i puževa. Poput lavande, vrećice miloduha u ormaru tjeraju moljce.
 
OPREZ! Budući da miloduh povisuje krvni tlak, ne bi ga smjeli uzimati ljudi koji pate od povišenoga krvnog tlaka. Nije preporučljiv djeci i trudnicama.
Med protiv kašlja
 
SASTOJCI: 2 šake miloduha i 5 dl meda
Suhi miloduh usitnite, umiješajte u med i nad parom vruće vode lagano zagrijavajte 20-30 minuta. Procijedite med i čuvajte na hladnome mjestu.
Uzimajte tri, četiri puta na dan po dvije žlice meda.

Ulje od miloduha

 
SASTOJCI: šaka miloduha, 5 dl maslinova ulja
 
PRIPREMA: Usitnjeni suhi miloduh stavite u staklenku, prelijte uljem i dobro zatvorite. Nakon što odstoji dva tjedna, uz povremeno protresanje, procijedite i čuvajte na hladnom.
 
PRIMJENA: Kod probavnih tegoba uzimajte dvaput na dan po žlicu ulja prije jela. Kod kožnih bolesti umasirati na oboljela mjesta nekoliko puta na dan.