Ljekovito bilje u trudnoći

Biljni lijekovi, naročito biljni čajevi, često su dobra alternativa za sintetske lijekove. Iako se mnoge ljekovite biljke ne preporučuju trudnicama, neke im ipak gode.

Sve biljke imaju određeno ljekovito djelovanje, ali neke biljke, naročito one koje sadrže mnogo eteričnog ulja i otrovne tvari, mogu imati štetne nuspojave, posebno u trudnoći. Takve biljke treba u svakom slučaju izbjegavati tijekom trudnoće.

Dali je Anis (Pimpinella anisum) siguran u trudnoći? U manjim količinama jača maternicu, a u velikim količinama stimulira maternicu i može izazvati prijevremeni porod. Kao začin je uglavnom siguran. Eterično ulje anisa ne smije se koristiti ni u kojem slučaju.

Crni čaj (Camellia sinensis) također treba uzimati oprezno. Najviše 2 šalice čaja dnevno. Veća količina može uzrokovati ubrzani rad srca i lupanje srca.

Čili (Capsicum)? U manjim količinama dozvoljen, ali izbjegavati velike količine jer može uzrokovati žgaravicu.

Kim (Carum carvi)? U velikim količinama stimulira maternicu. Kao začin je uglavnom siguran.

Peršin (Petroselinum crispum) uzimajte u manjim količinama. Kao začin i hrana je siguran, a u velikim količinama stimulira maternicu, može uzrokovati krvarenje i može štetno djelovati na fetus.

Šafran (Crocus sativus)? U velikim količinama stimulira maternicu, ali kao začin je siguran.

izvor: Biljna Ljekarna

Facebook Comments