Malo više o vlaknima i probavi

Stalno slušamo kako su vlakna nužna za dobru probavu, vitku liniju i kompletno zdravlje organizma. No, na pitanje što su prehrambena vlakna i gdje se nalaze, malo će tko znati točan odgovor.

 

Vlakna nisu nikakav misterij. Ona se nalaze u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo. Dio su ugljikohidrata iz biljaka koji se u našem želucu ne razgrađuje, nego samo prolazi kroz probavni sustav. Da biste u potpunosti razumjeli ulogu vlakana, trebate znati da postoje dvije vrste prehrambenih vlakana a to su topiva i netopiva vlakna.

Topiva se vlakna u dodiru s vodom razgrađuju, dok netopiva nabubre i ne razgrađuju se. O tome jesu li vlakna topiva ili ne ovisi i njihova uloga u našem organizmu.

Topiva vlakna se koriste u raznim dijetama. U njima je tajna mršavljenja.

Topiva vlakna u dodiru s vodom stvaraju želatinastu masu, koja privlači mnoge štetne tvari. Ova masa također privlači šećere i masnoće iz hrane. Istraživanja su pokazala da ljudi koji unose velike količine topivih vlakana vitkiji su i manje podložni nakupljanju suvišnih kilograma.

Činjenica da topiva vlakna privlače šećere i masnoće znači da ona snižavaju razinu šećera i triglicerida u krvi.

Dobre bakterije u našim crijevima hrane se topivim vlaknima. Od svega spomenutog možemo vam samo savjetovati da jedete hranu koja obiluje topivim vlaknima da bi vaš probavni sustav bio uravnotežen.

Da biste trajno smršavili ipak je potrebno, uz prilagodbu prehrane, baviti se tjelesnom aktivnošću.

Koje su namirnice bogate topivim vlaknima? Na prvom mjestu tu je ječam, pa slijedi zob, leća, jabuke, naranče, kruške, jagode, svi orašasti plodovi, sjemenke lana, grah, borovnice, psyllium, krastavci, celer, mrkva, i mnoge druge namirnice.

Netopiva vlakna pomažu regulirati probavu. Jako su važna za rad i zdravlje crijeva.

Netopiva vlakna potiču pražnjenje crijeva i čuvaju zdravlje probavnog sustava pomažući mu da se što prije riješi štetnih tvari. Netopiva vlakna upijaju vodu pa ćete obično osjetiti žeđ nedugo nakon što ste konzumirali hranu bogatu ovim vlaknima. Svakako morate nadoknaditi tekućinu, jer je ona vašem organizmu potrebna da bi besprijekorno funkcionirao.

Namirnice bogate netopivim vlaknima su: cjelovite žitarice, pšenične mekinje, kukuruzne mekinje, sjemenke, orašasti plodovi, kus kus, smeđa riža, tikvice, celer, brokula, kupus, luk, rajčica, mahune, zeleno lisnato povrće, grožđice, grožđe, korjenasto povrće i druge namirnice.

Zdravstvene dobrobiti vlakana

Vlakna poboljšavaju zdravlje na mnogo načina. Hrana koja je bogata netopivim vlaknima u vašu će prehranu unijeti sve potrebne hranjive tvari. Upijanjem vode ujedno će i produžiti osjećaj sitosti. Ovu je hranu obično teže sažvakati, pa vaš želudac ima vremena mozgu poslati poruku kada ste siti i spriječiti vas da se prejedete.

Konzumiranje vlakana može ukloniti probleme s kožom. Ova tvrdnja vrijedi osobito za ljuske psylliuma. Vlakna na sebe mogu “prilijepiti” gljivice i tako pomoći da probavljanjem izađu iz organizma, umjesto da se izlučuju kroz kožu uzrokujući osip i razne upalne procese. Vlakna pomažu regulirati razinu šećera u krvi i štite zdravlje krvnih žila. Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Američke kardiološke udruge, pratilo je 39.876 žena tijekom šest godina. Rezultati su pokazali da žene koje unose u prosjeku 26,3 grama prehrambenih vlakana dnevno, u znatno su manjoj opasnosti od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara.

Unos namirnica koje obiluju prehrambenim vlaknima spriječit će pojavu hemoroida, čira na želucu i mnoge druge probleme probavnog trakta. Mnogi znanstvenici vjeruju da upravo vlakna čuvaju debelo crijevo, jajnike i maternicu od pojave karcinoma.

Djelovanje prehrambenih vlakana na zdravlje je sljedeće: reguliraju razinu šećera u krvi, štite srce i krvne žile, poboljšavaju probavu, smanjuju kožne tegobe, potpomažu mršavljenju, štite od nekolikih vrsta karcinoma, pomažu eliminaciji toksina iz organizma…

Facebook Comments