Neven (Calendula officinalis) Fam. Asteraceae

Treba vam posebno opisivati biljku neven?

 

Ako treba da krenemo: Riječ je o zeljastoj jednogodišnjoj biljci koja ima razgranate, žbunaste stabljike, koje narastu do visine 20-70 cm.

Donji listovi su pomalo loptasti, a gornji, duguljasti, kopljasti, suženi u osnovi, dugački 15-20 cm, djelomično vlaknasti sa obje strane, na obodu malo nazubljeni ili ravni. Cvjetovi su žuto-narančasti ili žuto-crvenkasti, raspoređeni u velike cvjetne glave na krajevima stabljike, koje se sastoje od cvjetova sa trozubastim laticama u obliku jezičaka, na marginalnim dijelovima žuto-narančaste boje, centralnih cvjetova cilindričnog oblika. Neven cvjeta od maja do septembra. Korijen biljke je šiljast. Neven se može pronaći u vrtovima, kao i na neobrađenim površinama.

Upotrebljivi dijelovi biljke u svrhu liječenja: Koriste se marginalni (ivični) cvjetovi ili cijela cvjetna glava. Oba dijela biljke imaju slabo aromatičan miris i gorko-slani okus. Sakupljaju se i stabljike i listovi. Sakupljanje se obavlja po sunčanom vremenu, kada ljekovita svojstva biljke najviše dolaze do izražaja.

Postoje i drugi oblici ove biljke, sa kapitelima (cvjetnim glavama), koje su potpuno pokrivene laticama, sa prašnicima svijetle i tamne boje. Njihovo ljekovito djelovanje je na istoj razini. Mogu se ubrati u vrtu i iskoristiti u svežem stanju. Sakupljaju se od juna do kasne jeseni.

Aktivna svojstva nevena: Saponin, karoten, flavonoid, gorke materije, gume, sluzaste materije, isparljivo etersko ulje.

Farmakološko djelovanje: Sudorifik (podstiče znojenje), holagog, holeretik (sredstvo za lučenje i stvaranje žuči), cikatrizant (za iscjeljenje rana), sedativ (umirujuće sredstvo), antiinflamator za gastro-intestinalne tegobe (sredstvo koje sprečava upalne procese u probavnim organima), emoliens (sredstvo za umekšavanje), baktericid (uništava bakterije), antitrihomonijazik (protiv trihomonijaze).

Terapeutske indikacije: Diskinezija (otežano pražnjenje žuč -ne kese), čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, dismenoreja (nepravilan menstrualni ciklus), enterokolitis (upala tankog i debelog crijeva).

Budući da čaj djeluje kao depurativ (pročišćava krv), može biti od velike koristi kod akutnog virusnog hepatitisa (akutne upale jetre izazvane virusom), i to ako se pije 2-3 šalice dnevno.

Kancerozni čirevi, kancerozni tumori, zagnojene rane koje teško zarastaju, ispiraju se čajem od mješavine nevena i rastavića, u istim količinama. Stavlja se 1 puna kašičica ove mješavine na pola litre vode.

Čaj također blagotvorno djeluje u slučaju urinarnih infekcija.

Kod upale gastrointestinalnog trakta (zapaljenja želuca i dvanaestopalačnog crijeva, kolitisa – upale debelog crijeva, upale slijepog crijeva, čireva), treba piti po 3 šalice čaja dnevno.

Čaj, pripremljen od svježih cvjetova nevena je pomoćno sredstvo u liječenju paratifusne groznice i dugotrajnog upalnog oboljenja mozga sa trajnim oštećenjima.

Način upotrebe nevena u liječenju

Infuzija: 1 puna kašičica na 250 ml vode. Piti 4 šalice dnevno.

Vanjska primjena: Sjedeća kupka – 2 pune šake biljke u svežem stanju, ili 100 g osušene biljke za sjedeću kupku.

Ispiranje: Vaginalno ispiranje kod infekcija izazvanih trihomonasom (Trichomonas vaginalis) i kao sredstvo za zarastanje rana, antiinflamator u liječenju povreda, opekotina, promrzlina i ulceracija (zagnojavanja, izbijanja čira). Jednu punu kašičicu biljke staviti u pola litre vruće vode, pokriti i ostaviti da odstoji 2 minute. Koristiti kada je izmjerena temperatura tijela (38°C).

Mast od nevena: 500 g margarina ili neke druge masnoće, 2 pune šake biljke (cvijet, stabljika, listovi) sitno isjeckane nožem. Biljka sa stablom i cvjetovima se dobro opere, ocijedi od vode i stavi u istopljenu masnoću (mlaku, ne vruću). Izmiješa se drvenom kašičicom i ostavi da odstoji van dometa vatre, 12 sati. Drugog dana se ponovo ugrije i procijedi kroz platno ili gazu. Ovako dobije-na mast se stavi u staklenku i čuva u frižideru. Ostatak biljke (ono što je preteklo od cijeđenja), stavi se u drugu staklenku također i u frižider, a koristi se u obliku kataplazme i to 3-4 puta.

Mast se koristi u slučajevima: Kontuzija (udaraca, nagnječenja), entorzija (iščašenja), variksa (proširenih vena), flebitisa (upala vena), varikoznog čira (rana na koži uslijed proširenih vena donjih ekstremiteta), hemoroida (šuljeva), teških povreda (smrskanosti), post-operativnih ožiljaka, tumora, adenopatije (bolesti endokrinog sistema), fistula (gnojnih otvora unutar kože), promrzlina, opekotina, uvećanih ganglija, ulceracija na dojci (gnojnih procesa unutar dojke), čak i ako su maligne.

Svjež sok: Listovi, stabljika i cvjetovi se operu i mokri se stave u centrifugu sokovnika. Dobiveni sok se drži u bočici, u frižideru i koristi se za mazanje kože u slučaju pruritisa (svraba kože uslijed upale) i šuge.

Sa uspjehom se koristi i kod raka kože. Pomoću masti se sa lakoćom mogu otkloniti kraste u nosu. U svim slučajevima primjene komprese (obloga) sa švedskim aperitivom (švedska tinktura, švedska grančica), najprije se koristi mast od nevena. Kod tumora, može se prethodno nanijeti mast u debelom sloju. Gljivične infekcije u predjelu genitalija (spolnih organa), praćene jakim svrabom, liječe se kupkom od dekokta, pripremljenog od biljke u svežem stanju: 5 žlica sušene biljke ili 2 pune šake svježe biljke za kupku stave se u vodu za kupanje i ostave da odstoje 10 minuta. Biljke se mogu koristiti 3-4 puta.

izvor: Biljna Ljekarna

Facebook Comments