Ovi sastojci će vas zaštititi od raznih bolesti

Začini koje ćemo vam spomenuti su neizostavni u kolačima ili preljevima, umacima, pićima – i iako im dodaju okus, dimenziju i boju – također su bogati hranjivim tvarima te poznati po protuupalnim i antibakterijskim svojstvima.

Ružmarin

Dodajte ga u pečenja, pire krumpir, pa čak i kolače. Ne samo da će mirisom dočarati blagdane, on je odličan za vaše zdravlje, pogotovo ako koristite roštilj. Dodavanjem ružmarina smanjujete sadržaj kancerogenih tvari koje se oslobađaju kada se meso peče.

Đumbir

Ovaj protuupalni korijen može se dodati u gotovo svaki obrok i slasticu. A đumbir će pomoći i ako pretjerate s drugim okusima – pomaže smiriti želudac i smanjuje osjećaj mučnine.

Cimet

Neizostavni sastojak božićnih kolača veliki je izvor hranjivih tvari. Cimet može pomoći u stabiliziranju razine šećera u krvi. Također ima dokaza o njegovim antibakterijskim djelovanjima. Ipak, treba biti umjeren s količinama, jer visoke razine spoja kumarina koji se nalazi u njemu mogu nepovoljno utjecati na jetru.

Metvica

Metvica daje svježinu čokoladi i ‘dubinu’ slasticama, ali također i vitamine, zahvaljujući visokim količinama beta-karotena, vitamina A i vitamina C. Štoviše, istraživanja pokazuju da njezin okus može spriječiti glavobolje, popraviti koncentraciju, smanjiti apetit pa čak i ublažiti simptome prehlade.

Muškatni oraščić

Na omiljeni mliječni napitak, mesna jela, umake, nabujke, slastice, nemojte zaboraviti naribati malo muškatnog oraščića. Ovo snažno sjeme ima antigljivična i antibakterijska svojstva, a koristi se i za želučane tegobe, normaliziranje rada srca, poticanje cirkulacije, a poznat je i kao afrodizijak. Ipak, ni s njim ne treba pretjerivati jer može imati narkotička svojstva.

Facebook Comments