Protiv bakterija uz pomoć crnog vina

Crno vino ne ometa korisne bakterije u stomaku, a pomaže nam u zaštiti od štetnih. Štetne bakterije od kojih nas brani crno vino su ešerihija koli i listerija, pokazali su rezultati jednog američkog istraživanja.

Crno vino ubija te bakterije, ali i sprečava njihovo razmnožavanje, a tri vrste – „kaberne”, „merlo” i „pino noar” – su se pokazale kao najbolje među testiranim, istakla je profesorica Azlin Mustafa koja je vodila istraživanja.

Dr Mustafa je istakla da se kemijski sastojci koji se prirodno nalaze u kožici grožđa i pomažu samoj biljci da se odbrani od raznih bolesti, mogu naći i u crnom vinu, što bi moglo da bude objašnjenje pojave da to vino štiti ljude od određenih bolesti koje izazivaju bakterije. Dr Mustafa je navela da je crno vino, čak i kada su ga istraživači razblažili, ipak uništilo ili smanjilo razmnožavanje štetnih bakterija.

Ipak, najvažnije je umjereno konzumiranje, što znači jedna čaša crnog vina dnevno za žene i dvije za muškarce, rekla je dr Mustafa. Istraživači su ispitivali i bijelo vino, ali su ustanovili da samo crno vino pomaže u zaštiti od štetnih bakterija, prenio je Glas Amerike.

Facebook Comments