Riješite se kurjeg oka

Kurje oko je otvrdnuće na površini kože, najčešće na petama, koje nastaje na mjestu gdje je bio prisutan trajni mehanički pritisak.

Izgleda kao maleni čvorić, koji je uzdignut i ne veći od pola centimetra. Postoje dva osnovna oblika kurjih očiju: meki koji se javljaju među prstima i tvrđi koji nastaju na gornjim stranama prstiju ili tabana.

Kurje oko je produkt vlastitog pokušaja kože da se zaštiti od vanjskog pritiska ili nekog nadražaja. Osim što su fizički neprivlačni, kurje oči znamo zanemariti, te ih liječimo samo kad su iznimno bolni. Kao prvi korak u liječenju kurjeg oka potrebno je smanjiti pritisak i trenje na mjestu gdje se kurje oko pojavilo.

Kurje oči se prvotno formiraju kao crvenilo koje je bolno, i koje vremenom postaje sve tvrđe i dublje, a u ekstremnim slučajevima narastu toliko duboko da počinju pritiskati živac i izazivati jaku bol.

Da bi izbjegli ovu neugodnu pojavu savjetujemo vam da nosite što udobniju obuću. Ako vas ona stiska kod postolara ju proširite, ili kupite novu koja je udobnija. Koristite uloške pri hodanju kako bi oslabili pritisak na stopalima. Kupite lijekove koji koriste za omekšavanje kože, ili koristite neke prirodne kupke za njegu stopala.

Ukoliko vam se kurje oko pojavilo na rukama, savjetujemo vam da pri težim poslovima nosite radne rukavice koje su obložene jastučićima. Alat koji koristite obložite mekanijim materijalom.

Nikada nemojte rezati kurje oči! Zadebljanu kožu možete probati ukloniti spužvom tijekom kupanja. Ako bolujete od šećerne bolesti ili imate slabiju cirkulaciju, to nije preporučljivo.

Noge namačite u otopinama koje sadrže salicilnu kiselinu koje se dostupne za kupovinu u svim ljekarnama.

Facebook Comments