Sastav i ljekovita svojstva nara

Nar, poznat i kao šipak je biljka koja je odličan izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.

 

Sto miligrama nara sadrži 16 posto preporučene dnevne količine vitamina C.

Nar sadrži fitokemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase. Ovo otkriće iznimno je bitno za prevenciju osteoporoze. Nar ima mnoga ljekovita svojstva pa je preporučeno voće u mnogim narodnim lijekovima.

Klinička istraživanja pokazuju da tvari koje nalazimo samo u naru, zvane punicalagini, pogoduju zdravlju srca i krvnih žila. Smanjuju kolesterol i tlak te ubrzavaju otapanje naslaga u žilama nastalih od ateroskleroze. Dakle, nar je dobar za zdravlje vaših krvnih žila i zdravlje srca općenito.

Punicalagini su i glavni izvor antioksidativnog djelovanja nara.

Uz korist za srce i krvne žile, sastojci nara inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju te sprečavaju promjene u tijelu čovjeka koje potiču rast tumora.

Dokazano je da čaša soka od nara dnevno ima snažnije antioksidativno djelovanje od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt nara djeluje i do deset puta jače. Baš zbog toga je sok nara toliko tražen. Naravno, ako za sebe nabavljate sok od nara gledajte da je to pravi prirodni sok, a ne neka umjetna tvorevina koja nema nikakvih ljekovitih svojstava.

Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka nara. Sok nara je preporučen i kao preventivno sredstvo, ne samo kao lijek.

Neke dokazane koristi soka od nara su: Sok nara smanjuje rizik od nekolikih vrsta raka, štiti od osteoporoze i Alzheimerove bolesti, jača imunitet, čuva zdravlje zuba te uništava e.coli i stafilokoke. Sok od nara usporava starenje, čuva zdravlje srca i krvnih žila, poboljšava erektivnu funkciju i podiže kvalitetu spermija.

izvor: Biljna Ljekarna

Facebook Comments