Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Toksično ljekovito bilje – Đurđica

Najpodesniji ljekoviti prirodni preparat od đurđice je tinktura koju je moguće pravilno dozirati i time izbjeći možebitne komplikacije, jer ipak se radi o otrovnoj, iako ljekovitoj biljci!

Prašak djeluje kao jaki drastik i purgativ. Također regulira i jača rad srca.
 
Kao prirodni lijek dobro djeluje na srce, i što je najvažnije ne taloži se u srčanom mišiću za razliku od nekih drugih biljaka kao što je na primjer pustarika, poradi štetnog djelovanja na srčani mišić nakon dužeg uzimanja. Regulira rad srca i jača ga, ali vrlo pozorno valja slijediti liječničke upute u pogledu doziranja, jer i manje prekoračenje doze izaziva trovanje. Zato se i ne preporučuje uzimati bez liječničkih uputa i kontrole.
 
Rabi se u liječenju povišenog krvnog tlaka s nepravilnim radom srca, a može se davati trudnicama i ženama u klimakteriju, vodene bolesti kao što su edemi, ascites, voda oko srca, voda u plućima, bolesti bubrega i to naročito ako su povezane s tegobama srca, kao što su otok nogu i slab rad bubrega, glavobolje, padavice, bolesti pluća kao što je voda u plućima, bolesti koje su izazvale poremećaj rada srca, kao što su gripa, upala pluća, razne infekcije, malarija, bolesti štitnjače koje izazivaju srčane smetnje, pojačava elastičnost krvnih žila, liječi aterosklerozu, visoki i niski krvni tlak, za liječenje ožiljaka, priprema se mast od korijena đurđice, đurđica je biljka za starije osobe te se kaže da im „snaži srce – mozak i sve plemenite dijelove tijela“, a naročito za one koji imaju tegoba sa srcem, srčanim zaliskom, mlitavim i proširenim srcem, nepravilnim ritmom srca, neurozom i lupanjem srca kao posljedica nesanice i gušenja, kod slabosti srca kao posljedice živčanih tegoba praćenih ubrzanim i nepravilnim radom srca, kod grčeva, za jačanje srca, kod dekompenzacije srca i otoka nogu, za liječenje srčane astme đurđicu i morski luk – postoji lijek Scilla maritima, i drugi preparati koji se mogu naći u ljekarnama u obliku ekstrakta, praška i tinkture.
Ljekovito bilje s kojim se najviše miješa su valerijana, glog, gorocvijet, stolisnik, hmelj, morski luk i druge.
 
Kontraindikacije. Veće doze izazivaju sigurnu mučninu i povraćanje, a kod nekih osoba i poremećaj rada srca, uz jako mokrenje.
 
Simptomi trovanja. Bolni trbuh, jak nadražaj sluznice želuca – gastroenteritis, glavobolja, mučnina, proljev, širenje zjenice oka, slabost, povraćanje, vrtoglavicu, ubrzan rad srca s nepravilnim pulsom, nesvjestica, a kod težih slučajeva i smrt. Konzumacija bobica, žvakanje listova te sisanje cvjetova može izazvati mučninu, povraćanje, itd.