Toksično ljekovito bilje – Oleandar

Ljekovito djelovanje. U pučkoj medicini oleandar se koristi u liječenju bolesti i slabosti srca, bolesti kože kao što su svrab i razni nametnici, menstrualnih tegoba, ali i za izazivanje pobačaja.

U vanjskoj uporabi listovi oleandra rabe se za liječenje svraba i za reduciranje znojenja.
Korijen oleandra se rabi za liječenje čankira ili čira na penisu, te sifilisa.
Oleandar pomaže i u liječenju karcinoma, ali se poradi velike otrovnosti ne rabi. U narodu se rabi kao otrov za miševe, štakore, insekte, te protiv raznih parazita. Već u malim količinama smrtonosan je za konja, kravu ili ovcu.
Zapadna pučka medicina rabi oleandar za liječenje bolesti srca i kože, crijevnih komplikacija, epilepsije, ekcema, za bolji rad srca, te protiv parazita.
 
Kontraindikacije. Osjetljivije osobe mogu biti alergične na oleandar već ako se nalaze u njegovoj blizini i to naročito kad cvate, jer tada izaziva različite očne tegobe. Zabilježeni su i smrtni slučajevi izletnika koji su meso za ražnjiće nabadali na štapiće od grana oleandra i otrovali se.
 
Simptomi trovanja. Bolovi u abdomenu, povraćanje, pečenje u ustima, usporen i nepravilan rad srca, proljev, pomodrjeli usne i koža, pospanost, umor, širenje zjenica, šumovi u ušima, teško disanje, grčevi, koma i – ako liječnička pomoć ne bude brza i stručna – smrt.

Facebook Comments