Toksično ljekovito bilje – Šimšir

Ljekovito djelovanje. U pučkoj medicini šimšir je poznato sredstvo za poticanje znojenja što koristi kod onih bolesti kod kojih je potrebno pročistiti cijeli organizam i pojedine organe. Detoksikacija je inače od ogromne važnosti kako u preventivi zdravlja tako i u liječenju, te se zato u ovim tekstovima često ponavlja.

 
Šimšir liječi reumatizam mišića i zglobova, kostobolju, giht, zarazne bolesti kao što su sifilis, sekundarni sifilis, malarija, boginje, dizenterija, groznica i grozničave bolesti, povratne groznice, povišena tjelesna temperatura, bolesti kože, naročito one na glavi, razne kožne nečistoće, infekcije, osipe, bubuljice, i pomaže rast kose. Dobar je u liječenju bolesti krvi tako što je čisti i jača, bolesti želuca i crijeva, jer pročišćava crijeva i pomaže kod katara želuca i crijeva, opstipacije i neredovite stolice, protiv crijevnih parazita, bolesti slezene, tj. tumor i upalu slezene, bolesti jetre i žuči, upalu žuči i žučnih kanala, žuticu, čisti i jača jetru, pojačava izlučivanje žuči, rastvara žučne kamence, ženske bolesti, kao što su menstrualne tegobe i grčevi, bolesti živaca kao što su histerija i epilepsija, jer djeluje i kao narkotik i kao sedativ.
Koristi se kao zamjena za kinin. Pripravak od kore drveta i listova dobro je pučko sredstvo za rast kose.
Sok iz listova iritira površinu kože te dolazi do dermatitisa.
 
Tinkturom, i to razblaženom s vodom ili čajem od šimšira, koja se rabi za ispiranje i pripremu obloga, liječe se hemoroidi, razni čirevi, kožne nečistoće, rane od proširenih vena.
Za unutarnju uporabu tinktura se priprema od 20-postotnog alkohola.
Prašak od suhih listova rabi se za posipanje gnojnih rana koje zaudaraju.
Eterično ulje od šimšira rabi se za bojenje, a drvo za izradu tvrdih strojnih dijelova.
 
Kontraindikacije. U većim količinama biljka izaziva želučane bolove, proljev i povraćanje. Trudnice ne smiju uzimati šimšir ni u kojem obliku.
 
Simptomi trovanja. Mučnina, povraćanje, želučani bolovi, proljev, vrtoglavica, grčevi, paraliza dišnih mišića.

izvor: Biljna Ljekarna

Facebook Comments