Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Višnjom do zdravlja

Višnje su poznate po svojim brojnim ljekovitim svojstvima i antioksidativnom djelovanju. Bogate su vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima kalijem, magnezijem, željezom i vlaknima. Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu, kemferol i kvercetin. Jaka antiupalna svojstva višnje čine je korisnom za smanjivanje boli kod gihta i upale mišića, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. 20 višanja dnevno ili koncentrat te količine višanja imaju isti učinak na oslobađanje od boli kao aspirin ili ibuprofen.
Akutne upale odgovor su tijela na ozljede, infekcije, nepravilnu prehranu i alergene.

Višnje obiluju fenolnim spojevima – snažnim antioksidansima koje štite živčani sustav i sprečavaju oksidativni stres. To je bitno za starije osobe, jer ih štiti od neurodegenerativnih poremećaja poput gubitka pamćenja, senilne demencije i Alzheimerove bolesti. Zbog visokog udjela antocijanina višnje značajno djeluju u smjeru prevencije raka, posebice debelog crijeva.
Višnja je jedna od rijetkih vrsta voća koje sadrži melatonin – prirodan hormon koji regulira san. Naše tijelo inače prirodno luči hormon melatonin koji se oslobađa samo tijekom noći, obično nakon 21.00 sati, i tako potiče san. Prije spavanja popijte čašu čistog višnjinog soka. To će vam omogućiti dubok, neprekidan i opuštajući san. Melatonin se također koristi u liječenju tegoba menopauze, odvikavanja od lijekova, kod raka dojke i prostate, hiperaktivnosti i deficita pažnje.

Ljekovita svojstva višnje:

  • hrani i štiti mozak
  • smanjuje rizik od dijabetesa
  • pomaže kod bubrežnih smetni
  • pogoduje probavnom sustavu
  • potpomaže mršavljenju
  • poboljšava san
  • smanjuje rizik od srčanih bolesti
  • pomaže kod upala mokraćnih kanala

Peteljke višnje daju čaj koji pomaže kod izbacivanja pijeska iz mokraćnih kanala, celulita, impotencije, bubrežnih bolesti i kroničnog kašlja.

Lišće višnje odlično je sredstvo za ljepotu, a pomaže kod peruti i otečenih kapaka.

Sjemenke višnje primjenjuju se kao toplo-hladni oblozi i kao punjenje za jastuke.