Vodič kroz neka zdrava ulja

Koja su ulja najbolja za vas i vaš organizam? Kako odabrati najbolje ulje za vaše zdravlje? To su neka pitanja u vezi ulja koja koristite svakodnevno.

Mnoge su masnoće zdrave, ali postoje razlike – provjerite koje su to!

Iako mnogi misle baš suprotno, trebate znati da nisu sve masnoće koje unosimo u organizam štetne po naše zdravlje.

Zapravo, mnoge masnoće, između ostalog, pogoduju održavanju prikladne tjelesne težine i pravilnom funkcioniranju kardiovaskularnog i živčanog sustava. Treba samo imati mjeru u konzumiranju, i znati što točno konzumiramo.

Da ne živite u zabludi, te bez ikakvog razumnog objašnjenja bez potrebe ne bi izbjegavali masti i masnoće, ovu priliku koristimo da vas malo detaljnije upoznamo sa nekim masnoćama. Slijedi nekoliko informacija o uljima koja pogoduju zdravlju.

Kokosovo ulje jedno je od najzdravijih. Iako se jako rijetko susrećemo sa ovim uljem, ono se može pronaći u specijaliziranim trgovinama. Tko ima želje da oproba, slobodno…

Kokosovo ulje višestruko je korisna namirnica i najbogatiji poznati izvor srednjeg lanca masnih kiselina (MCFA). Ove kiseline reguliraju probavu, potpomažu asimilaciju masti i snabdijevaju organizam potrebnom energijom.

Kokosovo ulje bogato je zdravim zasićenim mastima i antioksidansima. Pospješuje rad mozga, jača imunitet i omogućuje pravilan rad štitnjače.

Budući da ovo ulje ima visoku točku dimljenja, vrlo je stabilno. Baš zbog toga je odlično za kuhanje i za konzumiranje u sirovom obliku.

Mnogi ljudi svakodnevno uzimaju po žlicu nerafiniranog ekstra djevičanskog kokosovog ulja, jer je njegov ključan sastojak – laurinska kiselina. Naime, laurinska kiselina ima snažno protugljivično, protuvirusno i protubakterijsko djelovanje.

Budući da brzo prodire u stanice, kokosovo ulje ubrzava probavu, no ujedno je i snažan izvor energije.

Pored kokosovog ulja, imamo još jedno ‘egzotično’ ulje, a to je palmino ulje. Palmino ulje je bogati izvor vitamina A i E.

Palmino ulje je jako kvalitetno, stabilno i bogato prirodnim vitaminom E i karotenom (vitamin A).

Kao i kokosovo ulje, palmino ulje ima visoku točku dimljenja, ne zahtijeva hidrogenaciju da bi zadržalo stabilnost i u skladu s tim potpuno je lišeno transmasnih kiselina. Zbog spomenutih činjenica, palmino ulje je odlično za pripremu kuhane i pržene hrane.

Palmino ulje jedino je ulje koje ima savršen omjer tokoferola i tokotrienola (dva oblika E vitamina). Također, u njemu nalazimo 13 puta više karotena (A vitamina), nego u mrkvi, što ga čini jednim od najboljih izvora tog važnog nutrijenta.

Ulje avokada je, kao i sam plod, jako dobar antioksidans.

Kod nas je skoro nepoznato, no ulje avokada u svijetu sve više dobiva na značaju kao snažno sredstvo u borbi protiv slobodnih radikala, koje štiti stanice od oštećenja.

Ulje je bogato fitonutrijentima i teško oksidira. Zbog toga je kvalitetnije od ulja napravljenog od suncokreta, uljene repice, soje, kukuruza i kikirikija, koja se u mnogim zdravstvenim krugovima često preporučuju kao zdrava ulja.

Antioksidansi u ulju avokada posjeduju sposobnost prodiranja u stanicu i na taj je način štite od bolesti uzrokovanih oksidacijom.

Brojno voće i povrće, koje je prirodno bogato antioksidansima, nema tu sposobnost, barem ne u istoj mjeri. Također, ulje avokada pokazalo se kao vrlo moćno oružje u borbi protiv bolesti srca i starenja.

Ulje makadamije je bogat izvor omega 3. Prosječni osoba, ‘civiliziranog’ svijeta u svoj organizam unosi znatno više omega-6, nego omega-3 masnih kiselina, što za posljedicu ima pojavu mnogih, često i kroničnih bolesti.

Za razliku od nekih drugih ulja, ulje makadamije ima izuzetno nizak udio omega-6 masnih kiselina, i relativno visok udio omega-3 masnih kiselina, što ga čini jedim od najzdravijih orahovih ulja za konzumaciju.

Također je bogato oleinskom kiselinom, odnosno omega-9 masnom kiselinom koja se pokazala izuzetno korisnom u borbi protiv raka i u zaštiti od srčanih oboljenja.

Ulje australskog oraha, zahvaljujući ukusnoj, bogatoj aromi, odlično je salatno ulje. Budući da ima visoku točku dimljenja, kao i kokosovo i palmino ulje, pogodno je za pirjanje i prženje hrane.

Maslinovo ulje je mjerilo drugim kvalitetnim i zdravim uljima. Zdravstvene prednosti uporabe maslinova ulja nadaleko su poznate. Svi smo čuli za ulje od masline, te koliko je ono dobro po naše zdravlje.

Zahvaljujući tome je ovo ulje postalo jednim od onih koja se najčešće preporučuju za konzumaciju, osobito za očuvanje zdravog srca.

Doista, autentično, ekstra djevičansko maslinovo ulje posjeduje sva svojstva koja im pripisuje industrija zdrave hrane.

Kao jedan od glavnih sastojaka mediteranske prehrane, maslinovo ulje bogato je mono-nezasićenim mastima i lipoproteinima velike gustoće (HDL), koji pomažu smanjenju razine kolesterola u krvi.

Zahvaljujući raznim vitaminima, hranjivim tvarima i antioksidansima, učinkovito štiti od srčanih bolesti. Između ostalog, poboljšava probavu, štiti od čira na želucu i gastritisa, te sprječava nastanak žučnih kamenaca.

Ulje od sezama je dobro za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Popularno je u azijskoj kuhinji. Ulje od sezama ima specifičan okus, zahvaljujući kojem je postalo omiljenim dodatkom brojnim jelima.

Pored toga, izuzetno je zdravo, jer u međuvremenu se ustanovilo da snižava krvni tlak i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Bogato je željezom, kalcijem i magnezijem te poli-nezasićenim mastima, koje pomažu pravilnoj apsorpciji masti. Nadalje, sezamovo ulje izoštrava um, jača zube i kosti, koži daje zdrav izgled. Pomaže u borbi protiv dijabetesa, sprječava upale desni i pojavu zubnih naslaga, štiti bubrege i odlično je sredstvo u borbi protiv depresije.

Facebook Comments