VRIJESAK – Calluna vulgaris

Ljekoviti dio biljke je cvijet, a ljekovite i djelotvorne tvari koje pronalazimo u vrijesku su arbutin ili ponekad hidrokinon, produkt razgradnje arbutina. Osim toga, cvjetni dijelovi sadrže različite enzime, flavonske glikozide, tanine, saponine i mineralne tvari (prvenstveno kremičnu kiselinu).

 
Ljekovita svojstva i primjena: Iako je Sebastian Kneipp vrlo cijenio i hvalio ljekovita svojstva vrijeska, službena medicina se za njega posebno ne zanima i ne proučava ga, ali ta je biljka u narodnoj medicini već odavno neobično omiljena.
Vrijesak je dobro sredstvo za čišćenje krvi, za ubrzano izlučivanje mokraće, te za liječenje reume, gihta, bubrežnih kamenaca i kamenaca u mokraćnom mjehuru. Ipak su na tu biljku sve više zaboravljali, tako da je tek Sebastin Kneipp ponovno obnovio njenu primjenu u narodnoj medicini. On ističe njenu djelotvornost u liječenju reume i gihta. Katkada se koristi i čaj od vrijeska za liječenje ekcema, a može se upotrebljavati za unutarnju i vanjsku primjenu (za ispiranje i obloge).

Facebook Comments