Zeleni čaj ublažava efekte pušenja

Mada je dobro poznato da je pušenje uzročnik srčanih oboljenja i raka pluća, učestalost tih bolesti je i dalje neobjašnjivo niska u azijskim zemljama u kojima je pušenje uobičajeno, a istraživanja ukazuju na to da postoji sve više i više dokaza da veliku ulogu u tome ima zeleni čaj.

Istraživači s američkog univerziteta Jail predočili su dokaze da zeleni čaj poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od raka. Oni, međutim, ne sugeriraju da pušači treba da ignoriraju opasnosti od pušenja i da jednostavno piju zeleni čaj, već ukazuju da visok sadržaj antioksidanata, zvanih katehini, u tom čaju mogu pružiti niz koristi po zdravlje. Antioksidanti suzbijaju molekule poznate kao slobodni radikali kisika, koji, ako ih ima u prevelikim količinama, mogu pričiniti štetu stanicama ljudskog organizma i potencijalno dovesti do bolesti.

Slobodni radikali su prirodni nusprodukti normalnih tjelesnih procesa‚ ali su također i rezultat vanjskih izvora, kao što je duhan, podsjetila je agencija Reuters. U Japanu, Kini i drugim azijskim zemljama uobičajeno je ispijanje zelenog čaja, koji je manje prerađen i stoga bogatiji katehinima od crnog čaja, koji se obično troši na zapadu. Moguće je da ta navika pomaže da se objasni takozvani „Azijski paradoks”, ukazali su doktor Bauer S. i njegove kolege s Medicinskog fakulteta univerziteta Jail.

Taj paradoks izašao je na vidjelo kada su pregledani globalni statistički podaci o zdravlju. Od, na primjer, 100.000 muškaraca u SAD, njih 348 umre svake godine od koronarnih bolesti. Kad je riječ o japanskim muškarcima, ta cifra je 186, usprkos tome što je učestalost pušenja u toj zemlji veća. Koronarno-srčana oboljenja razvijaju se kada arterije počnu otežano da hrane srce krvlju i kada se sužavaju uslijed nagomilavanja naslaga kolesterola na zidovima.

Laboratorijska istraživanja pokazala su da katehini iz zelenog čaja, naročito jedan nazvan EGCG, mogu pomoći da se spriječi proces razvoja koronarno-srčanih oboljenja putem djelovanja na „loš” kolesterol LDL. Antioksidanti također doprinose održanju nesmetanog funkcioniranja zidova arterija i mogu spriječiti grupiranje stanica krvi i stvaranje krvnih ugrušaka. EGCG i drugi antioksidanti iz zelenog čaja također mogu blokirati stvaranje tumora ili njihov rast, što, prema mišljenju istraživača, može da objasni zašto je stopa smrtnosti od raka pluća u Južnoj Koreji neočekivano niska.

Učestalost smrtnosti od raka pluća među muškarcima u Koreji je manja od 40 na 100.000 osoba, u poređenju sa 67 na 100.000 među muškarcima u SAD. Kad je riječ o ženama, razlika je još očiglednija – 13 na 100.000 u Južnoj Koreji, prema 45 u SAD. Do ove razlike dolazi usprkos činjenici da 37 % odraslih Korejaca puši, prema samo 27 % Amerikanaca.

Facebook Comments