Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Kako pravilno konzumirati med?

 Kako pravilno konzumirati med? Med je jako zdrava prirodna namirnica, ako se pravilno konzumira. Ne sme se rastapati u vrelim napicima, jer visoka temperatura razgrađuje mnoge lekovite materije ovog pčelinjeg proizvoda

 

Potrošačima je nedovoljno poznat pravilan način uzimanja meda. On je zasnovan na činjenici da je med lako usvojiva namirnica i lek, jer sadrži veliki broj hranljivih i lekovitih materija, koje organizam čoveka usvaja već u ustima, putem podjezičnih krvnih sudova. Postoji više načina pravilnog uzimanja meda, ali su dva najraširenija. Ako se med uzimati iz žličice kod osjetljivih osoba može izazvati grčeve i pečenje u želucu.

Med je zdrava prirodna namirnica, ali trebamo znati neke stvari o tome kako se pravilno konzumira med.

Prvi je svakako klasično uzimanje meda žlicom, za koju se preporučuje da ne bude od metala. Med treba uzimati tako da se nekoliko minuta drži u ustima, rastapa sokovima pljuvačnih žlezda, i tek onda proguta. Ovo je najčešći način kod svakodnevnog konzumiranja meda.

Drugi način podrazumeva prethodno rastapanje kašike meda u šolji toplog čaja ili mleka, ali tek kad se ohlade do temperature konzumiranja. Med se ne sme rastapati u vrelim napicima, jer visoka temperatura razgrađuje mnoge njegove lekovite materije. Ovaj način se preporučuje uglavnom u terapijske svrhe, jer se rastvaranjem meda aktivira enzim koji su pčele dodale u med, a koji proizvodi lokalni antiseptički efekat, što u kombinaciji sa drugim lekovitim materijama iz meda značajno doprinosi lečenju upalnih procesa u usnoj duplji. Svakodnevnom upotrebom suzbija se i pojava virusnih infekcija. Uzimanje meda preporučuje se dva puta dnevno, ujutru i uveče, pre jela. Trebamo svi biti svjesni činjenice da je med bolja opcija od korištenja šećera, što znači da uvijek, ako ste u prilici svoj napitak zasladite uz pomoć meda a ne šećera. Osim toga, med u sebi sadrži i nešto manje kalorija nego što je to slučaj kod šećera. Med je dvostruko slađi od šećera jer sadrži visok udio fruktoze. Glikemijski indeks meda u prosjeku je oko 55, što je umjerena vrijednost te se može preporučiti i dijabetičarima, ali u ograničenoj količini.

 

Kako se pravilno konzumira med:

  • Ako ga stavljate u čaj ili neki drugi topli napitak svakako vodite računa o tome da napitak ne bude previše vruć jer će u tom slučaju med izgubiti ljekovita svojstva.
  • Ako ipak odlučite da ga uzmete žličicom, neka bude drvena ili plastična (NE metalna), i obavezno ga sišite kako bi se pomiješao sa slinom. Nakon toga uzmite nekoliko gutljaja mlake vode.
  • Najbolje je da ga rastopite u čaši mlake vode te popite.

 

Postoje osobe koje imaju nelagodan osećaj u želucu nakon konzumiranja meda. Te osobe najčešće boluju od gastritisa ili čira na želucu. Poznato je da med značajno pomaže u lečenju ovih bolesti, ali se mora konzumirati pravilno. Osobe koje imaju povećano lučenje kiseline u želucu, ili im med provocira njeno lučenje, moraju ga uzimati na sledeći način, kako bi izbegle nelagodan osećaj i dopustile medu da terapijski deluje. Preporučuje se uzimanje toplog rastvora meda (50 grama meda u pola šolje čaja), temperature 35-40 Celzijusovih stepeni. Rastvor se uzima 1-1,5 sati posle jela, ali i na jedan sat pre spavanja (med poseduje i efekat učvršćivanja sna).

>> Naučite prepoznati prirodni med

Međutim, postoje i osobe sa nedostatkom kiseline u želucu. Da bi izazvale njeno lučenje, moraju konzumirati hladni rastvor meda. Preporučuje se uzimanje hladnog rastvora meda (50 grama meda u pola čaše vode ili prirodnog soka), temperature 13-15 C. Rastvor se uzima tri puta dnevno, neposredno pre uzimanja hrane. Ovakav način izuzetno pomaže varenje hrane kod takvih osoba i otklanja višegodišnje tegobe. Med ovaj efekat daje jer povećava prisustvo kiseline neophodne za varenje, ali i zato što stimuliše razmnožavanje korisnih bBifidus i laktobacilus bakterija, neophodnih u digestivnom traktu čoveka radi normalnog varenja hrane. I još je važno napomenuti da svaki kristalizirani med može se vratiti u tečno stanje na način da stavimo staklenku u posudu s toplom vodom čija temperatura ne sme preći 55C.