Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovita biljka echinacea

Ova biljka je izvorno američki rod cvjetnih biljaka iz obitelji Asteraceae. U Sjedinjenim Državama raste devet vrsta ehinaceje. U medicinske svrhe koriste Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia i  Echinacea pallida.

 

Echinaceu nalazimo u raspršenim skupinama na bogatoj prerijskoj zemlji ili pjeskovitom tlu od Alabame do Teksasa i sjeverozapadno. Biljka raste u visinu do jednog metra. Cvijet, koji niče od srpnja do listopada, varira u bojama od svijetlo ružičaste do blijedo ljubičaste. Smeđi plod koji se razvije nakon cvijeta čunjastog je oblika, čvrst i mrvljiv. Svaki dio biljke – korijen, stabljika, lišće i cvijet – može se iskoristiti u ljekovite svrhe.

Echinacea je tradicionalni lijek Indijanaca

Indijanci su koristili ehinaceju za liječenje i prevenciju upala dišnih putova stotinama godina prije dolaska europskih useljenika. Početkom 19. stoljeća prihvatili su je i bijelci i preselili je u Europu. Njena je popularnost u Europi narasla otkako su sredinom devedesetih u Njemačkoj provedena istraživanja koja su dokazala njenu učinkovitost.

Aktivni sastojci ehinaceje

U ehinaceji se nalazi složena smjesa aktivnih sastojaka, kojima stručnjaci pripisuju antimikrobna i imunostimulirajuća svojstva. Sve vrste ehinaceje posjeduju fenole – tvari s jakim antioksidativnim svojstvima. Fenoli štite biljke od zaraze i oštećenja, a imaju zdravo djelovanje i na ljudski organizam. Ehinacein, spoj svojstven samo ehinaceji, sprječava prodiranje mikroba u zdrave stanice tako da virusi i bakterije ne mogu uspostaviti uporište u organizmu. Od ostalih tvari, ehinaceja sadrži alkilamide, koji također jačaju imunitet, te polisaharide, glikoproteine i derivate kafeične kiseline.

Echinacea je djelotvorna kod prehlade i gripe

Echinacea je vrlo popularna ljekovita biljka, osobito za liječenje i prevenciju prehlade i gripe. Od sredine devedesetih provedena su brojna istraživanja u vezi s djelovanjem ehinaceje na viruse i bakterije. Znanstvenici pri Sveučilištu u Connecticutu 2007. su analizirali rezultate tih istraživanja i zaključili da ona smanjuje rizik od prehlade za 58 posto. Također su otkrili da ehinaceja, ako se uzima kod već postojeće prehlade, skraćuje trajanje bolesti za prosječno 25%. Najjači dokazi djelovanja ehinaceje kod upala dišnih putova prikupljeni su za Echinaceu purpureu. Echinacea pallida i Echinacea angustifolia pokazali su slabije rezultate.

Echinacea može biti učinkovita u liječenju i prevenciji sljedećih bolesti: prehlada, gripa, bronhitisa, alergija te sinusitisa. Dobra je i za zacjeljivanje rana, liječenje upala desni, upala uha, povećane prostate, upala mokraćnog mjehura, candida i Herpes virus te ekcema i psorijaza.

Echinacea je također učinkovita protiv dugotrajnih ili opetovanih infekcija, kao što je infekcija uha.