Ljekovita biljka Medvjetka

Izrazito učinkovit lijek protiv upala mjehura i mokraćovoda, a najučinkovitija je ako joj se doda malo sode bikarbone. Medvjetku ipak ne treba uzimati u prevelikim količinama.

Medvjetka (Arctoslahylos uvaursi) potječe sa sjevera Europe, a Islanđani, Laponci i Finci upotrebljavaju je od davnina.
Mnogobrojna novija istraživanja pokazala su da aktivni sastojci medvjetke djeluju kao vrlo snažni antibiotici. Već je dugo poznato kako je medvjetka vrlo učinkovita u liječenju infekcija mokraćnog trakta kao što su, primjerice, cistitis i upala mokraćovoda (uretritis), čireva izazvanih bakterijom Staphylococcus aureus te trovanja hranom i proljeva. U borbi protiv bakterija koje su uzročnici mokraćnih infekcija medvjetka je znatno učinkovitija kad je mokraća više lužnata nego kisela. Stoga se tijekom liječenja preparatima medvjetke preporučuje prehrana koja sadrži mnogo svježeg voća i povrća, a samo male količine mesa i mliječnih proizvoda.
Drugi način postizanja lužnatosti jest uzimanje sode bikarbone. Crvene brašnaste bobe su jestive, no okus im je trpak i opor, pa se rijetko jedu sirove. Češće se suše. U Norveškoj ih melju i miješaju s brašnom za kruh. Medvjetka je niski, polegnuti i puzeći zimzeleni grm s vrlo razgranatom stabljikom koji naraste od 20 do 50 cm. Može doživjeti i više od 100 godina. Rasle većinom po svjetlijim borovim planinskim šumama, po vrištinama, sunčanim i kamenitim obroncima te među grmljem. Budući da se listovi medvjetke često skupljaju u ljekovite svrhe, postoji opasnost da se ova biljka u nekim područjima potpuno istrijebi. Stoga ju je bolje uzgojiti – iz sjemena u jesen ili iz reznica u ljeto. Dobro će uspijevati na sunčanu ili blago sjenovitu mjestu.
 
OPREZ! Čaj od medvjetke ne smije se piti dulje od tjedan dana. Dopušteno je samo pet kura na godinu. Nije preporučljiv trudnicama, dojiljama i bubrežnim bolesnicima. Tijekom liječenja urin poprima crvenkastu boju, no to je dokaz da čaj djeluje. Kod djece i ljudi osjetljiva želuca može izazvati bolove u želucu i povraćanje. U tim slučajevima zamjenjuje se listovima brusnice.

Čaj protiv infekcije mokraćnih putova

 
SASTOJCI: 3 g suhih listova medvjetke, 250 ml vode, 1/2 žličice sode bikarbone
Listove medvjetke zdrobite u prah i prelijte šalicom kipuće vode. Ostavite da odstoji deset minuta, procijedite i dodajte sodu bikarbonu.
 
PRIMJENA: Tri, četiri šalice na dan. Preporučena doza ne smije se prekoračiti.
Mješavina protiv upale mjehura
 
SASTOJCI: 25 g lista medvjetke, 25 g korijena odouena, 25 g lista matičnjaka i 25 g zeleni majčine dušice
Pomiješajte suho bilje i stavite u staklenku. Pri pripremi čaja dvije žličice mješavine prelijte šalicom kipuće vode i ostavite da odstoji desetak minuta.
Od jedne do tri šalice na dan. Mješavina je osobito prikladna kod upale povezane s grčevima mjehura i čestim pritiskom na mokrenje.

Facebook Comments