Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Bolesti suznih kanala

Suzna se tekućina stvara u suznoj žlijezdi koja leži u gornjem vanjskom kutu očne šupljine. Pomoću očnih vjeđa tekućina curi u suzne kanaliće, iz njih u suznu vrećicu, a odatle u nosni suzovod. Mjesta iz kojih suzna tekućina prelazi u suzovode nazivamo suznim točkicama.

 

Jedna od najučestalijih bolesti suzila je katar suzne vrećice (suzišta), odnosno upala njene sluznice. Zbog katara sluznica otekne i sprečava odvod suzne tekućine koja se zadržava u suznoj vrećici. Na taj način nastaje oteklina u očnom uglu. Oko neprestano suzi, a druge smetnje su dosta umjerene. Ta se bolest učestalo vraća, i prolazi kao svaki drugi akutni katar. Međutim, često nastaju komplikacije jer se ognoji suzna vrećica. Gnojna promjena uvijek je jako opasna budući da je sadržaj suzne vrećice jako otrovan pa može i najneznatnijom ozljedom inficirati rožnicu, koja se, pak, često zagnoji. Smetnje uslijed katara mogu potrajati godinama.

Liječenje

Isparavati oči nad jakim i mlakim čajem od mješavina jednakih količina kunice i kamilice. Postupak se vrši ujutro i uvečer po 25 minuta. Za vrijeme isparavanja lagano trljati sljepoočnice i uokolo vjeđa. Trljati čistom krpicom ili prozirnom krpom (gazom) namočenom čajem nad kojim se vrši postupak. Kad se čaj dovoljno ohladi njime namočiti očne kapke. Poslije toga vjeđe i korijen nosa lagano namazati mlakim maslinovim uljem, glavu umotati toplim ručnikom i spavati do jutra. Boraviti u toploj prostoriji. Izbjegavati nagle promjene topline. Sobna temperatura treba da bude između 20 i 25° C.

Za vrijeme liječenja pije se lagani čaj od mješavine jednakih količina listova divlje nane i stabljike timijana. Čaj se zaslađuje medom i pije mlak.

Sastav čaja od ljekovitih trava: 20 g listova pčelinje ljubice, 20 g cvjetova kamilice i 20 g listova divljega sljeza.

Za liječenje bolesti može korisno poslužiti lagani čaj od mješavine jednakih količina kamilice i kunice. Ujutro i uvečer mlakim čajem ispiru se oboljele oči. Poslije jutarnjeg ispiranja, na zatvorene očne kapke stavljati oblog od pamučne krpe namočene domaćom rakijom šljivovicom. To činiti za dana. Poslije večernjeg ispiranja, prije spavanja stavljati oblog od pamučne krpe namočene maslinovim uljem.

Liječeći se čajevima, ujedno je potrebno usmjeriti punu pažnju čistoći tijela, posebice glave i ruku. Izbjegavati bilo kakvo trljanje rukama, bolesnik se ne smije nalaziti u prašnjavim i vjetrovitim prostorijama. Po sunčanu danu preporuča se nositi tamnozelene sunčane naočale.