Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ISHRANA

Čuli ste za bijeli luk? Upoznajte malo bolje tu ljekovitu biljku

Osim što je jako dobar u kuhinji za obogaćivanje jela aromom, mirisom i okusom, bijeli luk je jako dobar i kao prirodni lijek.

 

Naime, bijeli luk se jako dobro koristi u liječenju prirodnim putem, pa je red da malo bolje opišemo tu ljekovitu biljku.
Bijeli luk ili češnjak je jednogodišnja zeljasta biljka s okruglom stabljikom koja naraste do visine od 1 metra. Pri dnu je stabljika bijelog luka ovijena cjevastim listom, a iznad toga nalazi se, uglavnom 5 dugačkih, zašiljenih, zelenih listova. Cvat bijelog luka je u obliku glavice, a ovijen je dugačkim i zašiljenim, bijelim cvjetnim omotačem. Cvat se sastoji od 25 do 30 jajastih pupoljaka lukovice, između kojih se nalaze samo male količine bjelkastih cvjetova, koji su gotovo uvijek jalovi.
Stanište bijelog luka su vrtovi. Dakle, bijeli luk uspijeva u vrtovima, a zbog velike potražnje uzgaja se i na većim površinama. Ipak, trebamo spomenuti da je uvijek bolje uzeti domaći bijeli luk koji nije tretiran kemijskim sredstvima, ili možda GMO modificiran.
Ljekoviti dio bijelog luka je lukovica.
Bijeli luk ima višestruko upotrebnu vrijednost kao prirodni lijek. Tvarima koje pronalazimo u bijelom luku on djeluje na povišeni optok krvi u sluznici, čime povećava aktivnost probavnih organa. Sok od bijelog luka djeluje na nedovoljnu djelatnost jetre i žuči. Ljekovite tvari iz bijelog luka u samom početku imaju izrazitu snagu dezinfekcije i sposobnost da spriječe, odnosno suzbiju razvoj bakterija koje omogućuju truljenje u crijevima. Sok od bijelog luka nije samo preventivno sredstvo, nego i lijek za infekcijska oboljenja crijeva. Bijeli luk normalizira krvni tlak, a to se odražava na poboljšani protok krvi, zatim odstranjuje otrovne materije iz želuca, crijeva i krvi što rezultira pozitivnim radom srca. Prirodan rad srca omogućuje da nestane premorenosti, razdražljivosti, glavobolje, neraspoloženja i duševne potištenosti. Češnjak se koristi uspješno u liječenju svih bolesti organa za disanje, posebno kod bronhitisa sa žilavom sluzi, i kod astme, a osim toga jedan je od najjednostavnijih lijekova kod suzbijanja tuberkuloze.