Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Karela ili gorka dinja

Karela je kod nas još uvijek slabo poznata biljka, no kako je riječ o ljekovitoj biljci, svakako se trebamo upoznati s njom.

Brojne zdravstvene koristi povezane s konzumacijom gorke dinje već su poznate u svijetu, a to se posebno odnosi na populaciju ljudi iz Okinave u Japanu, koji su poznati po dugovječnosti.

Gorka dinja ili karela plod je iz porodice Cucurbitaceae, lat. naziva Momordica charantia i raste u tropskim i suptropskim područjima srednje i južne Amerike, Afrike i Azije Kine, Japana, Oceanije, pa čak i na Karibima. Uzgaja se kao hrana i kao lijek. Biljka raste kao loza s dugim rascjepkanim listovima i žutim cvjetovima. Plod izgleda kao bradavičasta tikvica izdužena oblika i nalik krastavcu. Mladi plod je zelen, te se pretvara u narančasto žut kada je zreo. Zreo plod puca, rastvori se na tri dijela i otpušta brojne crvene sjemenke. Svi dijelovi biljke su gorki no ipak jestivi, tu se misli na list, plod i sjeme.

Ljekovita svojstva gorke dinje

Nezreli plodovi vrlo su dobar izvor vitamina C, kalija i fosfora. U kulinarstvu dinja se može pripremati s krumpirom, kuhana, pečena i pržena. Sušeni listovi koriste se za čaj. Od lišća se pravi čaj koji je koristan u prevenciji i liječenju malarije, te potiče probavu i djeluje antibakterijski. Sok egzotične gorke dinje može potisnuti rast raka gušterače, bez nuspojava. Antikancerogeno djelovanje vidljivo je i kod raka dojke, prostate, debelog crijeva, jetre, želuca i nazoždrijelnih tumora, kao i kod leukemije i neuroblastoma.

Karela se može koristiti u svježem obliku, blendana ili miksana s drugim voćem ili povrćem. Da bi je duže čuvali plodove možete narezati na komade željene veličine i staviti u duboko zamrzavanje i na taj način si osigurati za zimsko razdoblje kad je moguć nedostatak svježe na tržištu.

Iako se jede već stoljećima, mnoge zdravstvene prednosti, poput njezinog antivirusnog djelovanja, ili kao antioksidansa, te sprječavanja dijabetesa tek su nedavno postale poznate u zapadnoj medicini. U posljednje četiri godine intenzivno se istražuje djelovanje ove biljke protiv raka.

Snažno djelovanje gorke dinje protiv stanica raka

Istraživači sa sveučilišta u Coloradu, SAD, iz Centra za istraživanje tumora, kupili su dinje (kineska sorta) u lokalnoj trgovini, uklonili pulpu i sjeme i pomoću kućnog sokovnika napravili sok. Krute tvari su uklonjene, a preostali sok korišten je pri testiranju na dva načina. Izravno na kulturama stanica ili tako što je smrznut, pa samljeven u fini prah. Sok gorke dinje (razrijeđen samo 5% u vodi) djelovao je snažno na smanjenje svih četiriju karcinoma gušterače staničnih linija. Naime, nakon 72 sata testiranja AsPC-1 i Capan-2 stanice tumora smanjene su za 90%, a BxPC-3 i MiaPaCa-2 za 98%. Sok je izazvao programiranu staničnu smrt (apoptozu) i što je još važnije, aktivirao AMPK, što ukazuje da ometa metabolizam glukoze i doslovno izgladnjuje stanice raka ostavljajući ih bez šećera. Nakon što su miševi bili hranjeni prahom smrznutog soka, došlo je do 64-postotnog smanjenja. Djelovanje je dakle slično kao i kod kemoterapije (52% nakon 18 dana), koja se daje u liječenju raka gušterače, ali bez vidljivih nuspojava. Također će biti dostupna smrznuta pulpa pakirana po 0,5 i 1 kg.