Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ČAJEVI I NAPICI

Limun će pojačati djelovanje zelenog čaja

Ako dodate malo limunovog soka u zeleni čaj, pojačati će te djelovanje tog čaja.

Naime, dodavanjem limunovog soka zelenom čaju, organizam bolje apsorbira katehine, antioksidanse koje u sebi sadrži zeleni čaj. Istraživanje koje je potvrdilo ovu tezu se sastojalo u promatranju djelovanja dodavanja vitamina C, kao i limunovog soka, u napitke obogaćene katehinima tijekom laboratorijski simuliranog procesa probave. Rezultati su pokazali da dodavanje limuna, ali i vitamina C, povećava zdravstveno djelovanje zelenog čaja, već poznatog po pozitivnim efektima po zdravlje ljudi, jer katehini koji se u njemu nalaze smanjuju opasnost od pojave raka, srčanih napada i infarkta.

Glavni čovjek istraživanja, profesor Mario Feruci, međutim, ukazuje da je problem u tome što su katehini relativno nestabilni u sredini kao što su crijeva, tako da samo 20 posto apsorbirane količine ostaje u ljudskom organizmu nakon probave.

Naučnici zato pokušavaju da poboljšaju apsorpciju tih antioksidanasa.

Dodavanje limuna moglo bi pet puta da poveća količinu katehina koje apsorbira ljudski organizam, dok se u slučaju čistog vitamina C apsorpcija povećava 13 puta.

Djelovanje koje se pripisuje limunu ne može se, međutim, pripisati i mlijeku, sa kojim Britanci obično piju čaj.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni početkom 2007. godine u medicinskom časopisu “European Heart Journal”, pokazalo je da dodavanje malo mlijeka u čaj anulira njegovo pozitivno djelovanje na srce.

To istraživanje pokazalo je da proteini u mlijeku (kazeini) dolaze u interakciju sa čajem smanjujući u njima količinu katehina, što je suprotno djelovanju vitamina C, prenijeli su francuski mediji.