Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Nemojte ignorirati hrkanje – može biti rani znak budućih rizika po zdravlje

Koliko je hrkanje štetno?  Ukazuje li na neka teža oboljenja? Ovo su pitanja na koja znanstvenici pokušavaju odgovoriti.

Alarmantno otkriće objavljeno u Journal of Cardiology ukazuje da su opasnosti koje donosi hrkanje mnogo veće nego što se smatralo.

Od ovog poremećaja svakodnevno pati 25% ljudske populacije, dok preko 30-40% odraslih osoba hrče povremeno (bar jednom tjedno). Hrkanje je specifična zvučna manifestacija tijekom spavanja koja se javlja pri ometanom strujanju zraka kroz dišni sustav. Loš tonus mišića u ždrijelu i jeziku, opstrukcija nosne šupljine, zadebljanje tkiva nepca i grla, alkohol, pušenje su samo neki od uzročnika hrkanja, no znanstvenici su dokazali da postoji dvostruko veća vjerojatnost da će hrkači pretrpjeti teški moždani udar, za razliku od onih koji mirno spavaju.

U velikom istraživanju u kojem je sudjelovalo više od 25.000 ljudi, znanstvenici su ustanovili da protok krvi prema srcu i mozgu može biti poremećen stalnim prekidima disanja uslijed hrkanja. Hrkanje također ne utječe povoljno  na otkucaje srca i krvni tlak u stanju dubokog sna.

Ovo može biti još rizičnije kod onih koji su pretili, kod pušača i osoba s visokim kolesterolom, navode istraživači iz Henry Ford Hospital u Detroitu.

Hrkanje ne treba zanemariti

“Hrkanje je više od smetnje pri spavanju i to ne treba zanemariti. Pacijenti trebaju potražiti pomoć na isti način kao da imaju apneju za vrijeme spavanja, visoki krvni tlak ili druge faktore rizika za kardiovaskularne bolesti”, kaže vodeći autor istraživanja, Robert Deeb , MD , s Odjela za Otorinolaringologiju – Head & Neck Surgery u bolnici Henry Ford .

Opstruktivna apneja za vrijeme spavanja ( OSA ) je poremećaj spavanja koji se javlja zbog kolapsa dišnih putova u grlu tijekom sna i izaziva glasno hrkanje i povremene pauze u disanju.  Apneja je povezana s kardiovaskularnim bolestima, zajedno s mnoštvom drugih ozbiljnih zdravstvenih pitanja. Apneja može biti posljedica viška mekog tkiva u području gornjih dišnih putova, uključujući jezik, nepce i nos. To uzrokuje dnevni umor i stavlja osobu u opasnosti od ozbiljnih vaskularnih komplikacija, uključujući srčani i moždani udara.

Kako mogu znati imam li apneju?

Osobe s apnejom za vrijeme spavanja mogu se žaliti na prekomjernu dnevnu pospanosti,  razdražljivost ili nemir. Neki od glavnih simptoma apneje su: glasno i teško hrkanje, pretjerana pospanost tijekom dana, razdražljivost, jutarnje glavobolje, zaboravnost, promjene u raspoloženju ili ponašanju, anksioznost ili depresija, manjak seksualne želje.

”Ako mislite da ste možda imate neki od ovih simptoma, razgovarajte sa vašim liječnikom. Za mnoge ljude, apneja je povezana s čimbenicima rizičnim za vaše srce, kao što je pretilost. Dakle, vjerojatno će vas vaš liječnik savjetovati o promjenama u načinu života kako bi poboljšali vaše stanje, počevši sa redovitom tjelovježbom.” kazala je Hembi Nkala , glavna medicinska sestra za kardiovaskularne bolesti na British Heart Foundation.

Hrkanje nije posve benigno kao što smo pretpostavljali. Dakle, umjesto udaranja svog partnera u krevetu za vrijeme neprospavane noći, potražite mu liječničku pomoć.

Izvor: Znano.st