Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

RECEPTI

Par prirodnih recepata za dobar rad štitnjače

Da bi štitna žlijezda u pravoj mjeri proizvodila svoje hormone, neophodan joj je jod, kojeg unosimo preko hrane i vode.

 

Za pravilan rad, štitnjača svaki dan treba oko 200 mikrograma joda.

Najveći izvor ovog minerala su prije svega sve vrste ribe, zatim sirevi i mliječni proizvodi. U voću ćemo pronaći jako malo joda, osim u ananasu i jabukama, koji se izdvajaju kao namirnice bogate jodom. Od povrća najveću količinu ovog minerala imaju grah, krumpir, paradajz i luk. Međutim, ni sa jodom ne treba pretjerivati, jer tako možemo oštetiti štitnu žlijezdu.

Hrana koja je bogata mastima i šećerima, kao i nedostatak vitamina C i A, mogu utjecati na smanjenje joda u našem organizmu.

Isto tako, riba kao najveći izvor ovog minerala, termičkom obradom gubi polovinu sadržaja joda, a krumpir više od jedne trećine.

To je razlog zbog kojega uvijek treba izbjegavati dugo kuhanje hrane, posebno bez poklopca, te prednost dati blanširanju i kuhanju u ekspres loncu. Da bi se u namirnicama sačuvao jod, potrebno ih je držati na suhom i hladnom mjestu ili u frižideru.

Jod spada u oligoelemente, odnosno minerale koji su zastupljeni u maloj količini u našem organizmu, ali su neophodni za zdravu funkciju cijelog tijela.

 

Kako na prirodan način liječiti poremećaj štitne žlijezde?

Štitna žlijezda (tireoida) zadužena je da održava normalan metabolizam svih stanica. Štitnjača utječe na sintezu bjelančevina, na pravilnu apsorpciju glukoze u organizmu, na frekvenciju srčanih aktivnosti kao i cirkulaciju.

Jedan od najčešćih hormonalnih poremećaja je upravo poremećaj rada štitne žlijezde. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca. Najčešći uzroci do kojih dolazi do poremećaja njenog rada su neuredan život, nepravilna ishrana, izlaganje pretjeranim naporima, stres i kronična nervoza te nasljedni faktor.

Poremećaji kod štitnjače su povećana funkcija ili hipertireoza i smanjena funkcija ili hipotireoza.

Prirodno liječenje štitnjače kod smanjene funkcije je uzimati što više namirnica koje su bogate sa jodom: jodirana sol, morske ribe, morske alge, dagnje, riblje ulje, jastog, i još neke druge.

 

Recept za prirodni lijek kod smanjene funkcije štitnjače:

40 mladih oraha prerezati i staviti u staklenku, preliti sa 2 litre domaće komove rakije, dodati malo šećera, ostaviti na suncu 6 tjedana i nakon toga pretočiti u boce.
Lijek piti svako jutro po 1 čašicu na prazan stomak.

 

Recepti kod povećane funkcije štitnjače:

U posudu staviti 30 grama kore bijelog hrasta i nasuti 0.5 l vode. Zagrijati i pustiti da vrije 30 minuta pa zatim procijediti.

U dobiveni čaj potopite lanenu krpu, pa je privijte ispod vrata i grla, i preko nje stavite drugu suhu krpu. Ove obloge ponavljati svakih 25 minuta. Nakon večere čajem isprati grlo. Ponavljati ovaj postupak više puta dnevno.