Prava rabarbara

Druga imena za ovu biljku su kineska rabarbara, rabarbara i rabarbara slatka.

Strani nazivi:
 
Engleski – Chinese Rhubarb, Medicinal Rhubarb, Tibetan Rhubarb, Turkey Rhubarb
Francuski – Rhabarber
Njemački – Medizinal-Rhabarber, Rhabarber
Slovenski – raved, ruved
Talijanski – rabarbaro palmato, turkey rhubarb, rabarbaro comune
Kinezi za rabarbaru znaju reći da je čarobna biljka koja čudotvorno obnavlja organizam, poradi velike ljekovite moći koju posjeduje, ali znaju i za njezinu suprotnu stranu, tj. štetno djelovanje. Rabarbara je dobra prirodna biljka, a kompotom od peteljaka liječe se tegobe želuca i crijeva od slabog apetita, žgaravice, katara želuca i crijeva, raznih nametnika i parazita do dizenterije i kolere. Rabarbara je veliki prirodni lijek za liječenje tegoba pražnjenja crijeva: ako se pripravci od rabarbare uzimaju u manjim količinama zaustavljaju proljeve, a u malo većim količinama potiču peristaltiku i pražnjenje crijeva kao dobar prirodni laksativ, a ako se uzimaju u jačim i češćim dozama, tada djeluju kao purgativ, brzo i jako. Također se liječe: razne upale ili infekcije, oboljenja jetre i žuči, kožne tegobe kao što su: opekotine, čirevi, rane, osipi, razne kožne nečistoće.
 
U kulinarstvu se peteljke rabarbare rabe kao povrće – špinat, te za pripremu raznih jela, od njih se mogu napraviti marmelada, kompot, slatka jela, kolači, pite i slična jela.
Zapadna pučka medicina rabarbaru koristi za liječenje bolesti jetre, želuca i crijeva, gnojnih ekcema, groznice, kolere, konstipacije, bolesti neuralgije, podrigivanja, zgrčenog lica, zatvora, žuči, čišćenje jetre i za jače izlučivanje žuči, te kod krvarenja, povišenog kolesterola i podrigivanja.
Kineska medicina rabarbarom liječi visoki tlak i povišeni kolesterol u krvi, unutarnje bolesti kao i bolesti kože. Ajurvedska medicina kod digestivnih problema, protiv katara i za jačanje organizma i imuniteta.
Turska rabarbara u obliku kapsula, čaja i tinkture koristi se u liječenju karcinoma, visokog tlaka, želuca, konstipacije, čireva na želucu i na dvanaesniku, groznice, upalnih stanja, infekcija mikrobima, te za jačanje obrambenih snaga organizma.
 
Kontraindikacije. Rabarbaru ne smiju uzimati trudnice, i osobe koje imaju tegoba s kolonom. Ne preporučuje se ni osobama oboljelima od reume i gihta, s kamencima u bubregu, s povišenim vrijednostima mokraćne kiseline u krvi.
 
Napomena. Kod uporabe korijena može doći do promjene boje mokraće od jako žute do crvene.
Rabarbara je odličan:
 
adstrigent
antiastmatik
antikarcinomik
antiseptik
antispazmatik
antitumor
aperitiv
diuretik
holagog
homeopatik
karminativ
laksativ
purgativ
stomahik
tonikum

Facebook Comments