Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Prirodni lijekovi protiv artritisa i reumatizma

Naučite sami pripremiti par jako efikasnih prirodni lijekova za liječenje artritisa i reume.

 

Za liječenje artritisa ili reume uzmite 3 kilograma svježih listova kruške, ili kilogram i pol sušenog lista, te ih stavite u pamučnu torbu ili jastučnicu. Tako sakupljeno lišće kuhajte u 6 litara vode, na tihoj vatri, oko 40 minuta.

Tu jastučnicu sa lišćem stavite i vodu u kojoj se lišće kuhalo stavite u kadu. Pomiješajte još čiste vode dok ne dobijete toplu kupku. Legnite u kadu i odmarajte. Po potrebi dodajete vruće vode, da bi zadržali temperaturu kupke.

Za oboljele od reume postoji i ovaj efikasan prirodni lijek. Dakle, ovaj tretman se izvodi u proljeće. Dnevno saberite 30 grama svježih izdanaka bora, te ih poparite sa litrom vrućeg mlijeka. Ostavite tako da odstoji petnaest minuta, procijedite mlijeko i pijte ga preko dana u gutljajima.

Sok od celera je još jedan dobar prirodni lijek protiv reume. Sok od celera se iscijedi, i to iz svih dijelova biljke koja je svježa. Možete koristiti listove, korijen i stabljiku, sa napomenom da koristite što manje listova jer će od njih sok biti gorak. Pijte sok preko dana. Dvije čaše od 2 dl dnevno biti će dovoljno za preventivno djelovanje.