Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ČAJEVI I NAPICI

Reishi gljiva je pravi prirodni lijek protiv raka

Reishi gljiva se u kineskoj narodnoj medicini naziva gljivom besmrtnosti. Gljiva se već 2000 godina smatra pravim prirodnim lijekom za mnoge bolesti.

Stara kineska poslovica glasi : Koliko šalica reiši čaja popiješ, toliko dana produžavaš život.

Naučno je dokazano da je napitak od ove gljive odličan za jačanje imuniteta, regeneraciju jetre, obaranje visokog krvnog tlaka i reguliranje razine šećera u krvi. Također, reishi gljiva poboljšava rad srca, smanjuje psihičku napetost i uništava kancerozne stanice – poznata je kao prirodni lijek za rak. Reishi gljiva je tvrda, drvenasta i gorka, zbog čega se ne koristi u kulinarstvu, već samo kao prirodni lijek.

Reishi gljiva je prirodni biomodulator koji umanjuje posljedice kemoterapije

Ova zdrava gljiva obiluje vitaminima C, D i B grupe, kalcijem i fosforom. Sadrži beta-D glukan, organski germanij, polisaharide, kao i veliku količinu triterpena, supstance koja poboljšava cirkulaciju i jača imunitet. Reishi gljiva pomoću svojih antitumorskih spojeva -biomodulatora, pokreće imuno-biološke reakcije organizma: jača ili ponovo uspostavlja imunološke funkcije organizma, zaustavlja razvoj stanica tumora ili ih modificira kako bi ih obrambeni sistem organizma lakše prepoznao i uništio. Kemoterapija i zračenje imaju mnogobrojne neželjene efekte na naš organizam. Gljiva reishi može da se koristi tokom kemoterapije i zračenja jer umanjuje neželjene efekte poput iscrpljenosti, gubitka apetita i podložnosti infekcijama.

Reishi gljiva – Iskustva kineske medicine

Kineski naučnici otkrili su da reishi gljiva, zahvaljujući visokom sadržaju tripertene kiseline, smanjuje razinu kolesterola i sprečava taloženje masnoća na krvnim sudovima, snižava visok krvni tlak i tako prevenira kardiovaskularna oboljenja kao što su srčani i moždani udar. Ovaj istraživački poduhvat naučnici su pokrenuli nakon proučavanja drevnih spisa koje je dala kineska tradicionalna medicina, i gdje stoji da je reishi gljiva prepisivana  pacijentima koji su se žalili na bol u grudima. Također, koristili su je kao lijek protiv hepatitisa jer pomaže regeneraciju jetre, oslobađa je otrova i poboljšava njene funkcije.

Reishi gljiva – Moguće nuspojave

Sušeni listići reishi gljive mogu se koristiti (kuhati) dva puta. Ukoliko je riječ o liječenju ozbiljnijih oboljenja (rak, kap, infarkt) drugo kuhanje se ne preporučuje. Nisu poznati negativni efekti, odnosno nuspojave kod reishi gljive, ali njen gorak ukus nekim osobama može smetati. Zato se savjetuje da se u početku primjenjuje mala doza dok se ne pronađe idealna individualna mjera.

Kako se pravi reishi čaj

Kineska medicina preporučuje od tri do pet grama sušenih listića (ili reishi u prahu) dnevno za održavanje dobrog zdravlja ili od 10 do 12 g u slučaju ozbiljnijih oboljenja.

Za reishi čaj uzeti propisanu količinu listića ili reishi praha potopiti u vodu (decilitar vode na gram gljive) i ostaviti da odstoji preko noći.

Kuhati na slaboj vatri 30 minuta, ostaviti da se ohladi i piti u gutljajima tokom dana.

Trebalo bi nacijediti i malo limunovog soka radi bolje apsorpcije aktivnih sastojaka. Napitak, koji se može pripremiti za konzumiranje u naredna tri dana (ne duže!), čuva se u frižideru i uvijek se malo zagrije prije konzumiranja. Pije se prije jela, osim u slučaju stomačnih tegoba kada se uzima nakon obroka.

Da bi se ublažio gorak ukus, može se zasladiti medom, nikako šećerom.

Tonik od reishi gljiva se pravi tako što se 15 g sušenih listića ili praha sipa u vino ili neko žestoko alkoholno piće i ostavi da odstoji od 3 do 5 mjeseci na mračnom mjestu.

Potom se tonik procijedi i pije do čašica na dan (ukoliko je na bazi vina) ili do 0,5 dl (ako je na bazi žestokog alkoholnog pića).

Reishi gljiva može da se nabavi u trgovinama zdrave hrane.