Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Toksično ljekovito bilje – Pomoćnica

Pučka medicina pomoćnicu rabi za liječenje herpes simplexa, psorijaze, osipa, čireva i drugih kožnih nečistoća, grčeva želuca, mjehura i žuči te oteklina, rak rana, opeklina, gihta i reumatskih bolnih mjesta i to oblozima od lišća ili ispiremo s čajem od listova i korijena.

 
Pomoćnica je dobra protiv hemoroida, svrbeža ženskih spolnih organa, čmara, kože, masnog perutanja glave, te svraba na nervnoj osnovi.
 
Njom se uspješno liječe bolesti jetre, groznice, učestale noćne polucije muškarca, bolesti urinarnog trakta, bolesti probavnih organa. Dobra je i za sniženje visoke temperature tijela, za izbacivanje sekreta katara iz pluća, crijeva, želuca i dr.
 
Sok iz svježe biljke liječi bolove i napadaj žuči, uvećanu jetru te infekcije uha i oka. List pomoćnice rabimo u liječenju bolesti pluća kao što su kašalj, bronhitis, groznica, bolesti srca naročito kod otečenih nogu i stopala, bolesti kože, uvećane jetre i slezene te uvećanih testisa.
Mast rabimo za liječenje bolnih mjesta a svježi sok zrelih plodova za zubobolju. Solanin u većim količinama djeluje narkotično i sedativno, te se zbog toga rabila za uspavljivanje i omamljivanje. Zapadna pučka medicina rabi pomoćnicu za liječenje edema, groznice i kašlja, gihta, gonoreje, srčanih bolesti, hemoroida, raznih upalnih stanja, povećane jetre, povećane slezene, kožnih bolesti, bolesti testisa, reume.
Zeleni plodovi preporučuju se za liječenje herpes simplexa.
 
Toksičnost. Biljka na nekim staništima može biti otrovna, a na nekim drugima čak jestiva, naročito u proljeće. S obzirom na to nužne su mjere opreza kod eventualnog branja.