Badem slatki

Druga imena za ovu biljku su bajam, mandula, mendula, mindol i pitomi badem.

Strani nazivi:
 
Engleski – Sweet almond
Francuski – Amande
Njemački – Amandel
Slovenski – mandelj, mandljevec
Talijanski – mandorla
 
Mlijeko od slatkog badema koristi se u liječenju želuca i crijeva ali i ostalih organa u tijelu i to naročito bolnih stanja, bolesti jetre i drugih organa kojima manjkaju minerali te kod fizičkog i intelektualnog umora, živčanog sustava i to za umirenje i groznice.
 
Prema receptu pučke medicine, slatki badem se uzima za liječenje astenije tj. opće slabosti organizma kod lakših ili težih kroničnih proljeva, za pročišćavanje kanala jetre i drugih organa, te protiv bolova želuca i crijeva. Badem se koristi kod sklonosti infekcijama, upalnim procesima na plućima, genitalijama, mokraćnim i gastrointestinalnim putovima, premršave i osobe koje se žele udebljati i ojačati trebaju uzimati terapiju sa slatkim bademom. Badem dobro liječi živčana oboljenja, otklanja fizički i intelektualni umor, koristi se kod demineralizacije organizma, slatki badem smanjuje rizik od srčanih oboljenja pod uvjetom da se dnevno uzima mješavina badema, oraha i lješnjaka u količini od 5 dkg.
Za jačanje organizma, debljanje i kod potrebe organizma za mineralima, preporuča se dnevno pojesti 15 – 20 malo poprženih jezgri badema.
Sjeme ili ulje od sjemena u pučkoj medicini koristi se za liječenje raka mjehura, dojki, usta, slezene i maternice, zatim u liječenju astme i bolesti pluća, groznice, čira na dvanaesniku, kožnih erupcija, kašlja, dispneje, gingivitisa, srčanih aritmija, svrbeža i grčeva. Od badema se proizvode ulje, maslac, mlijeko, a najviše se rabi u kozmetici.
Ponekad naiđemo na jako gorak badem koji nije jestiv, a to muči i domaćicu kad priprema kolač s bademom. Kako razlikovati gorki i slatki badem? Ako badem stavimo u malo tople vode kožica omekša i lako se skida s jezgre badema koji je sastavljen od dviju plosnatih i mesnatih katiledona.
Potrebno je obratiti pozornost na boju katiledone. Ako je ona bijela, tada se radi o slatkom bademu, ako je katiledona žućkasta tada se radi o gorkom bademu.
Badem je izvrsna energetska hrana za mozak i tijelo pa se preporuča za putovanja, kao međuobrok, te u raznim dijetama. Torte, kolači te ušećereni bademi i konfeti najpoznatije su delicije od badema.
Najtoplije se preporučuje trudnicama.
Slatki badem je odličan:
 
antiseptik
antiulkus
aromatik
detoksikant
remineralizant
sedativ

Facebook Comments