Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Crvena ribizla odnosno crveni ribiz

Poznata nam je biljka crveni ribiz. Od ovih malih crvenih bobica prave se razni namazi, ali i lijekovi. Naime, crveni ribiz je jedna jako ljekovita biljka.

 

Ako bi opisivali ovu ljekovitu biljku, onda bih kazali da je ribiz crveni, kao i crni, grmovita biljka koja raste do visine od jednog do 2 metra, zavisno o tlu i položaju staništa. Neke podvrste ove ljekovite biljke rastu u obliku malog drveća koje ima jako lomljive grane. Listovi crvene ribizle su dlanasto krpasti s testerastim rubom. Zeleno-žuti cvjetovi vise u grozdovima, odakle se kasnije pojavljuju plodovi koji su izrazito crvene boje. Veličina bobice crvenog ribiza kreće se između 5 i 7 mm. Bobe ove ljekovite biljke jako su sočne, možda manje ukusne svježe nego kada se pripreme kao slatki namaz i slično. U mesu ploda nalaze se duguljaste sjemenke. Ova je biljka bez mirisa, a bobe su kiselkasto-slatkog i osvježavajućeg okusa.

Stanište crvenog ribiza je u većem dijelu srednja Europa, a pretpostavlja se da se ova ljekovita biljka proširila na današnjem području iz područja Sredozemlja. U prirodi crven ribiz raste kao poludivlji, a uzgaja se kao kulturna biljka u vrtovima.

Ljekoviti dio biljke su bobe koje se sakupljaju u vrijeme sazrijevanja.

Ljekovito djelovanje boba crvenog ribiza je višestruko. Smatra se da bobe ribiza jačaju apetit, djeluju na povećano izlučivanje žlijezda slinovnica, a zbog mnoštva neprobavljivih sjemenki reguliraju i rad crijeva.