Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Upoznajte neke najpoznatije bolesti oka i načine liječenja

Koje nas bolesti oka mogu napasti i kako se liječe neke od njih?

 

Prvo da ukratko opišemo ovaj jako važan dio našeg tijela. Dakle, ljudsko oko sastoji se od očne jabučice koja se nalazi u očnoj šuplji ni ispunjenoj salom. Zaštitni dijelovi oka su gornja i donja vjeđa, trepavice, obrve, sluznica i spojnica. Pokretanje očiju omogućuju 4 prava i 2 kosa očna mišića, a olakšava ga suzni dio što održava vlagu oka i štiti ga od nečistoća izvana. Suzni aparat sastoji se od suzne žlijezde, suzne vrećice i suznog kanala. Suzni kanal spaja očnu i nosnu šupljinu.

Očnu jabučicu sačinjavaju 3 ovojnice: bjeloočnica, žilnica i mrežnica. Bjeloočnica je čvrsta i neprozirna, nalazi se izvana, a sprijeda prelazi u prozirnu rožnicu. Žilnica se nalazi ispod bjeloočnice i kroz nju prolaze krvne žilice potrebne za ishranu oka. Sprijeda žilnice prelaze u splet elastičnih vlakanaca i šarenicu, usred koje se nalazi okrugao otvor – zjenica. Za funkciju oka najvažnija je treća, unutarnja ovojnica – mrežnica.

Kako se vidi iz opisa, građa oka je veoma složena te stoga nije čudno što pojedini dijelovi oka često obole. Navodimo najvažnije bolesti oka s naglaskom da posvetimo što veću pažnju tome jedinom organu za vid.

Kao najčešće bolesti oka spomenuti ćemo

Bolest očnih vjeđa odnosno Blepharitis
Ječmenac ili Cmičak
Upala šarenice oka
Živčane smetnje vjeđa
Bolesti suznih kanala