Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

SAVJETI

Prirodnim putem zaštitite kožu tijekom ljeta što dolazi

Tema ovog članka je zaštitni faktor, odnosno sigurno sunčanje bez umjetnih krema, tijekom ljeta koje nam dolazi.

 

Kozmetička industrija nam nudi razne proizvode za sunčanje, od onih koji stvarno imaju reklamirano djelovanje pa sve do onih koji su štetni za naše zdravlje. Dobro je znati da postoji prirodna i bezopasna alternativa u obliku prirodnih ulja i minerala, te kako ih iskoristiti.

Dakle, sami sebi možete pripremiti preparat za sunčanje! Taj prirodni preparat će biti jednako učinkovit kao i oni sa reklama, a znat ćete da koristite preparate koji u sebi ne sadržavaju toksične sastojke. Prirodna sredstva za zaštitu kože posebice se preporučuju ljudima s osjetljivom kožom, te osobama sklonima alergijama i djeci.

Tako je na primjer preporučeno kombinirati biljna ulja i maslac, sa prirodnim mineralima poput cinkoviog oksida, titanijevog dioksida ili ekstraktom algi. Ovakva kombinacija opravdana je činjenicom što ulja uglavnom štite od UVB zračenja, koje uzrokuje opekline, dok minerali filtriraju UVA zračenje, koje uzrokuje starenje kože i utječe na pigmentaciju.

Prirodna ulja s visokim zaštitnim faktorom su ulje sjemenki maline za koje se zna da ima najviši prirodni zaštitni faktor, koji ovisno o uvjetima uzgoja iznosi od 28 do 50. Možete ga koristiti samostalno ili kao dodatak mješavinama. To ulje ima jaka protuupalna svojstva pa je zbog toga jako pogodno za kožu sklonu iritacijama, osipu, ekcemima i lezijama.
Tu je i ulje lješnjaka koje je popularan dodatak prirodnim kozmetičkim proizvodima. Cijenjeno je kao zaštita od sunca, jer štiti i od UVA i od UVB zračenja. Ulje lješnjaka se brzo upija, sprječava fotostarenje i štetan utjecaj vanjskih čimbenika. Pogodno je za njegu mješovite do suhe kože. Može se koristiti samostalno ili u raznim kombinacijama. Procijenjeni prirodni SPF ovog ulja iznosi između 10 i 30.
Dobro je i ulje mrkve. Ulje mrkve poboljšava opće stanje kože te joj daje potrebnu elastičnost. Istovremeno, ovo ulje djeluje protiv različitih kožnih tegoba poput ekcema, psorijaze, čireva, mjehurića, a ujedno sprečava bore i staračke mrlje. Procijenjeni prirodni SPF ovog ulja varira od 38 do 40.
Možete koristiti ulje pšeničnih klica, jer su one najbolji prirodni izvor vitamina E, što njihovo ulje čini izvanrednim za njegu kože. Ulje pšeničnih klica posebno godi suhoj koži, a preporučuje se za prevenciju znakova starenja, dubinsku regeneraciju kože i liječenje iritacija. Može se koristiti čisto ili u kombinacijama. Oprez! Ne smiju ga koristiti osobe alergične na pšenicu. Procijenjeni prirodni zaštitni faktor ovog ulja je SPF 20.
Sojino ulje će proljepšati vaš ten i spriječiti pojavu bora. Ovo ulje obiluje vitaminom E i brzo se upija. Sojino ulje ima SPF 10. Koristi se i kao sredstvo protiv komaraca.

Pored spomenutih ulja, tu su i ulja s manjim zaštitnim faktorom. Ova ulja imaju nešto manji zaštitni faktor, ali se i ona mogu koristiti u pripremi mješavina za zaštitu kože od sunca.

• ulje makadamije – SPF 6
• ulje jojobe – SPF 4
• sezamovo ulje – SPF 2 – 4
• karite (shea) maslac – SPF 3 – 6
• ulje kokosa – SPF 2 – 8
• maslinovo ulje –  SPF 2 – 8
• ulje avokada SPF – 4 – 15
• ricinusovo ulje –  SPF 6
• ulje badema –  SPF 5

Minerali za zaštitu od UVA zračenja

Cinkov oksid –  Cinkov oksid je prirodni mineral koji učinkovito štiti od UVA zračenja. Taj mineral u kombinaciji s uljima daje zaštitu od čitavog spektra štetnog sunčevog zračenja. Osim u proizvodima za sunčanje, koristi se i u njezi dječje kože te umirujućim losionima. Ima antiseptička i protugljivična svojstva zbog kojih primjenjuje se i kao konzervans u prirodnim preparatima za njegu kože. U kreme i losione uobičajeno se dodaje u koncentraciji od 2 do 10% ovog minerala. Oprez! Ne smijete ga udisati tijekom pripreme prirodne kozmetike.
Titanijev dioksid – Titanijev dioksid je mineral koji se često kombinira s cinkovim oksidom. Dodavanjem 5% praha u mješavinu za sunčanje dobiva se faktor 10. Oprez! Potreban je oprez kod dodavanja većih koncentracija radi gustoće smjese. Ne smijete ga udisati tijekom pripreme mješavine za sunčanje.
Helioguard 365 – Helioguard 365 je ekstrakt crvene alge Porphyria umbilicalis koji služi kao učinkovit prirodni UVA filtar. Ovaj sastojak je pogodan za svakodnevnu upotrebu i zaštitu kože od prijevremenog starenja. Preporučena koncentracija u prirodnim pripravcima iznosi od 1 do 5 %.