Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ISHRANA

Zdravlje u šparogama

Imate li problema s bubrezima i mokraćnim sustavom, sada je trenutak da maksimalno iskoristite njihova ljekovita i pročišćavajuća svojstva.

Preporučuje se konzumacija samoniklih šparoga jer su nutritivno bogatije i zdravije od uzgojenih.

Osim aminokiselina asparagina, po kojoj su dobile ime, šparoge sadrže glikolnu i folnu kiselinu, flavonoide, saponine, glutation, vitamine A,B,C E i  minerale kalcij, cink, željezo, selen, jod, magnezij i mangan te obilje kalija i fosfora.

Osobito fascinira činjenica da, nakon konzumacije prirodnih namirnica poput šparoga, vaše tijelo samo iz njih bira tvari koje su mu potrebne za eventualno izlječenje.

Šparoge su na vrhu liste alkalne hrane i sadrže inulin, prebiotik koji hrani prijateljske bakterije u vašem debelom crijevu.

Budući da sadrže folnu kiselinu, jako su dobre za trudnice, osobito tijekom prvih mjeseci kad se plod razvija.

Mnogo je razloga zbog kojih bi se samonikle šparoge svakog proljeća trebale naći na vašem tanjuru.

Šparoge imaju zvjezdani status kad je riječ o dobrobitima za urinarni trakt.

 

Osobe koje boluju od bolesti bubrega sklone su visokom krvnom tlaku. Osim toga, njihovi bubrezi ne uspijevaju eliminirati suvišnu tekućinu pa je javlja i natečenost. Budući da šparoge djeluju kao diuretik, potiču izlučivanje viška tekućine iz organizma, smanjuju natečenost te snižavanju krvni tlak.
Šparoge umiruju mokraćni sustav te mogu spriječiti nastanak infekcija i upala u ovom sustavu. To je osobito važno jer infekcije urinarnog trakta mogu oštetiti bubrege i dodatno ugroziti njihovu funkciju. One također sadrže glutation, jedan od najsnažnijih antioksidansa i antikarcinogena koji izvrsno čisti organizam od toksina, a usto štiti vašu kožu od UV zraka. Visoke razine mokraćne kiseline u organizmu dovode do stvaranja bubrežnih i žučnih kamenaca te do drugih oboljenja. Šparoge pomažu u razgradnji te kiseline i tako sprečavaju nastanak kamenaca.
Ostala ljekovita svojstva šparoga:

snižavaju krvni tlak

čuvaju zdravlje srca

potiču rad probave

pročišćavaju krv

snižavaju kolesterol

sprečavaju nastanak dijabetesa

imaju antireumatsko djelovanje

potiču rad jetre i žu

sprečavaju rast gljivica

povećavaju plodnost

čuvaju zdravlje ženskog i muškog reproduktivnog sustava

ublažavaju depresiju

ubrzavaju oporavak nakon bolesti

izvrsno čiste kožu